28 okt 2020
Webinar 24 november: Gezondheid voorop
Voorkomen is beter dan genezen. Het zorgveld is het er daarom wel over eens: we moeten meer investeren in preventie en in een gezonde leefstijl. Met mindernadruk op ziekte en behandeling.
13 okt 2020
Webinar 27 oktober: Innovatie en slimme zorg
Het jaar 2020 gaat de geschiedenisboeken in als de grootste stresstest die ons zorgsysteem in tijden heeft ondergaan. Als er een ding is dat de coronacrisis heeft laten zien, is dat innoveren niet alleen nodig, maar ook mogelijk is.
12 okt 2020
Regionale samenwerking en patiëntenparticipatie: zorg organiseren rondom de mens
Hoe organiseren we de zorg rondom de patiënt? En waarom is regionale samenwerking zo belangrijk? Op 8 oktober ging Simon Broersma (Skipr) hierover in gesprek met bestuurders Dianda Veldman (Patiëntenfederatie Nederland) en Bart Smit (Mediis).
24 sep 2020
Webinar 8 oktober: Domeinoverstijgende en regionale samenwerking
Op 8 oktober gaan experts Dianda Veldman en Bart Smit in een webinar in gesprek over zorg organiseren over de grenzen van instellingen en domeinen heen.
11 sep 2020
E-healthweek wordt Slimme Zorg Estafette
Juist als het gaat om digitale zorg moet je innoveren. Daarom wordt de e-healthweek vanaf nu de Slimme Zorg Estafette. Niet een week, maar een hele maand met het thema zorginnovatie, in februari 2021.
8 sep 2020
Nieuw whitepaper: 5+1 succesfactoren voor digitale services in het ziekenhuis
Hoe kun je digitale zorg als ziekenhuis succesvol organiseren? In een nieuw whitepaper doet BeterDichtbij een boekje open over wat hiervoor nodig is.
2 sep 2020
Tweede subsidieronde geopend voor implementatie- en opschalingscoaching
Per 1 september 2020 kunnen zorginnovatoren weer subsidie aanvragen voor implementatie- en opschalingscoaching. Aanvragen kunnen tot uiterlijk 28 oktober 2020 worden ingediend.
31 aug 2020
Rapport 'Stand van het land Regiobeelden' gepubliceerd
Onderzoeksbureau Berenschot bracht in kaart hoe het er nu voor staat met de regiobeelden en de daaruit voortvloeiende regioplannen.
24 aug 2020
Naar de IC of niet? Keuzehulp helpt ouderen bij de beslissing
Met de keuzehulp behandelgrenzen kunnen patiënten samen met hun arts beslissen of zij intensieve zorg willen. Hiermee kan in bepaalde gevallen een opname op de IC worden voorkomen.
10 aug 2020
Ziekenhuis en huisarts werken samen aan betere zorg bij osteoporose
Het Tergooi ziekenhuis is in juli gestart met een pilot om anderhalvelijnszorg te bieden bij osteoporosepatiënten.
24 jul 2020
Nieuw: subsidiemogelijkheid voor het opleiden van digicoaches
Veel zorgorganisaties zijn druk bezig met de implementatie van zorginnovaties. Dit kan een bepaald niveau van digivaardigheid vereisen, waar niet alle medewerkers over beschikken. Daarom opent eind 2020 een nieuwe subsidie voor digicoaching.
16 jul 2020
Meer tijd in de zorg door veilig mailen
De nieuwe NTA 7516 norm voor veilig mailen zorgt ervoor dat zorgprofessionals niet meer onnodig dossiers hoeven over te typen. Hierdoor worden administratieve lasten teruggedrongen en blijft er meer tijd over voor de patiënt.
14 jul 2020
Zet je ‘Juiste Zorg’-nieuws op onze vernieuwde site
Overal in Nederland werken mensen aan de transitie naar de Juiste Zorg op de Juiste Plek. Op onze vernieuwde website is nog meer ruimte voor goede voorbeelden uit de praktijk. Samen brengen we de beweging verder.
13 jul 2020
Welzijn op Recept: infographic en Q&A
De uitbraak van het coronavirus en de lockdown hebben invloed gehad op onze mentale gezondheid. De interventie Welzijn op Recept kan helpen bij het terugdringen van de psychische klachten.
9 jul 2020
Corona biedt volop kansen voor de zorg
Welke lessen kan de zorg trekken uit de coronacrisis? Hoe gaan we de snelle veranderingen die zijn ingezet vasthouden? Op 7 juli vond de webinar ‘Kansen voor de zorg in coronatijd’ plaats.
9 jul 2020
Deelnemers gezocht voor de lerende evaluatie JZOJP van het RIVM
In oktober 2020 start de Lerende Evaluatie JZOJP van het RIVM. Wil jij de komende vier jaar samen leren en de beweging van de Juiste Zorg op de Juiste Plek verder brengen? Maak jouw interesse direct kenbaar bij het RIVM; mail naar jzojp@rivm.nl.
6 jul 2020
Sterke wijknetwerken opbouwen met nieuwe online toolbox
Sterke wijknetwerken bevorderen de vitaliteit en gezondheid van bewoners. Maar hoe organiseer je zoiets? HAN University of Applied Sciences heeft een online toolbox ontwikkeld om succesvol netwerk op te zetten.
26 jun 2020
Gezamenlijk leren centraal in lerende evaluatie JZOJP
Het RIVM heeft het Plan van Aanpak voor de lerende evaluatie JZOJP gepubliceerd. Met de lerende evaluatie wil men lokale, regionale en landelijke partijen inspireren, ondersteunen en stimuleren om de beweging van de Juiste Zorg op de Juiste Plek verd
26 jun 2020
Voortgangsbrief Juiste Zorg op de Juiste Plek beschikbaar
Aandacht voor welbevinden van mensen en goede zorgverlening bereik je niet alleen in de huisartsenpraktijk, het ziekenhuis of het verpleeghuis. Het vraagt juist samenwerking tussen heel veel partijen.
25 jun 2020
Webinar 7 juli: Kansen voor de zorg in coronatijd
Nu de meest acute fase achter de rug is, ontstaat er ruimte voor reflectie. Wat kunnen we leren van deze gezondheidscrisis? Welke kansen zijn er om de beweging naar de Juiste Zorg op de Juiste Plek door te zetten?
24 jun 2020
Eerste editie kennisagenda JZOJP verschenen
Het Kennisplatform de Juiste Zorg op de Juiste Plek overhandigde vandaag de eerste kennisagenda aan het ministerie van VWS. De kennisagenda bevat aanbevelingen om kennis uit te breiden, te delen en toe te passen in de praktijk.
18 mei 2020
Wondspreekuur Zwolle bij BNR Nieuwsradio
Jacques Oskam en Marja Zwaan zijn de initiatiefnemers van het wondspreekuur in de huisartsenpraktijk in de regio Zwolle. Zij vertelden bij BNR Nieuwsradio hoe dit spreekuur tot stand is gekomen en waarom de resultaten veelbelovend zijn.
4 mrt 2020
Subsidieregeling geopend voor implementatie en opschaling van zorginnovaties
Zorg voor innoveren heeft een nieuwe subsidieregeling geopend. Daarmee kan een externe implementatie- en opschalingscoach worden ingehuurd.
21 feb 2020
Betrek de patiënt bij zorgvernieuwing met Ikzoekeenpatient.nl
Innoveren in de zorg kan niet zonder het perspectief van patiënten erbij te betrekken. Patiënten weten als geen ander welke ondersteuning nodig is en waar verbetering mogelijk is. Met de diensten van Ikzoekeenpatient.nl vinden zorgvernieuwers snel de juiste patiëntengroep.
3 feb 2020
Basisdataset regiobeeld.nl uitgebreid en vernieuwd
De website www.regiobeeld.nl is vernieuwd. Deze site helpt om de huidige en toekomstige zorgbehoefte en het huidige zorgaanbod in gemeenten en regio’s in kaart te brengen. Zo krijgen zorgaanbieders, verzekeraars en gemeenten inzicht in de gezondheidssituatie in de eigen regio. Ook kunnen ze hun regio vergelijken met een andere regio.
29 jan 2020
Eenduidige behandeling voor astma/COPD-patiënten in Twente
Longartsen, huisartsen en apothekers in Twente hebben na een voorbereiding van anderhalf jaar een eenduidige behandeling afgesproken voor astma- en COPD-patiënten.
29 jan 2020
Alle nieuwe stimuleringsregelingen voor e-health op een rij
Zorg van Nu heeft een overzicht gemaakt van alle extra stimuleringsregelingen waarmee zorgaanbieders momenteel digitale innovaties in de zorg kunnen financieren. Er zijn 17 regelingen voor verschillende onderdelen van de zorg.
28 jan 2020
Video: Minister Bruins bezoekt Technologie en Zorg Academie in Enschede
Minister Bruins was maandag 27 januari te gast bij de Technologie en Zorg Academie (TZA) in Enschede. Hij sprak met afgevaardigden van ziekenhuis MST, revalidatiecentrum Roessingh en zorgverzekeraar Menzis over e-health, medische innovatie en afspraken over de Juiste Zorg op de Juiste Plek.
28 jan 2020
E-healthweek: JZOJP bezoekt innovatiemarkt Ikazia ziekenhuis
Het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam liet patiënten en medewerkers vandaag kennismaken met e-health op een innovatiemarkt. Het team van de Juiste Zorg op de Juiste Plek bezocht de markt en sprak met de innovatiegroep van het ziekenhuis.
23 jan 2020
Ervaringsdeskundigen gezocht voor ontwikkeling van regiobeelden
Het patiëntperspectief is van belangrijke waarde bij het opstellen en (door)ontwikkelen van de regiobeelden. PGOsupport is daarom op zoek naar ervaringsdeskundigen die interesse hebben om het patiëntperspectief te vertegenwoordigen in hun regio.
15 jan 2020
Welzijn op Recept in steeds meer gemeenten
Gisteren overhandigde het Landelijk kennisnetwerk Welzijn op Recept nieuw onderzoek aan staatssecretaris Paul Blokhuis. Het onderzoek laat zien dat inwoners uit 83 verschillende gemeenten al gebruik kunnen maken van Welzijn op Recept.
13 jan 2020
Wondspreekuur ontvangt prijs voor kwaliteit en veiligheid
Het wondspreekuur in de huisartsenpraktijk, in samenwerking met Isala, heeft de jaarlijkse prijs voor kwaliteit en veiligheid ontvangen. Het project scoorde het beste op drie belangrijke punten: betere zorgresultaten, zorg dichtbij huis en betaalbare zorg.
9 jan 2020
Minister Bruins bezoekt 3 krachtige projecten in Nijmegen
Woensdag 8 januari bracht Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport (MZS), een bezoek aan Nijmegen. Hier maakte hij kennis met verschillende projecten die ervoor zorgen dat zorg en ondersteuning zo goed mogelijk aansluiten op de behoeften van mensen.
18 dec 2019
3 subsidierondes JZOJP geopend
De 3 nieuwe subsidierondes zijn geopend door het ZonMw-programma JZOJP. Met hulp van de subsidies kunnen regio’s samenwerkingsverbanden opstarten of verder ontwikkelen. Ook kunnen regio’s met behulp van de voucher een gedeeld regiobeeld opstellen.
17 dec 2019
ACM publiceert beleidsregel ‘Juiste Zorg op de Juiste Plek’
ACM heeft vandaag de beleidsregel ‘Juiste Zorg op de Juiste Plek’ gepubliceerd. In deze beleidsregel staat dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) geen boete oplegt als de samenwerking  voldoet aan 5 voorwaarden.
16 dec 2019
Save the date 4 themabijeenkomsten in 2020
Wil je ook aan de slag met de Juiste Zorg op de Juiste Plek? Kom dan naar de Juiste Zorg op de Juiste Plek bijeenkomsten in 2020.
3 dec 2019
Ontvang het laatste nieuws direct in je inbox!
Wil jij op de hoogte blijven van de activiteiten van De Juiste Zorg op de Juiste Plek? Ontvang de meest recente ontwikkelingen als eerste in je inbox.
19 nov 2019
Minister Bruins bezoekt Gedeelde Zorg
Op maandag 18 november bezocht minister Bruins het programma Gedeelde Zorg in Midden-Holland. In dit programma werken gemeenten, ziekenhuis, huisartsen, GGZ, VVT en thuiszorg regionaal samen om de Juiste Zorg op de Juiste Plek te realiseren.
4 nov 2019
Aan de slag met 'Samenwerken in de wijk'
Op woensdag 30 oktober kwamen ruim 60 zorg- en welzijnsprofessionals samen in Nijmegen om aan de slag te gaan met het thema ‘samenwerken in de wijk’. Vanaf 17.00 uur werden zij ontvangen bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
18 sep 2019
Minister Bruins ontvangt handreiking ‘Implementatie JZOJP’ van FMS en LHV
Marcel Daniëls van de Federatie Medisch Specialisten en Ella Kalsbeek van de Landelijke Huisartsen Vereniging hebben op 18 september de Handreiking ‘Implementatie juiste zorg op de juiste plek’ aangeboden aan minister Bruins voor Medische Zorg.
10 sep 2019
Subsidies JZOJP verstrekt
Deze zomer is er een groot aantal subsidies in het kader van de Juiste Zorg op de Juiste Plek verstrekt. 37 netwerken kregen een startimpuls en 15 netwerken kregen een regio-impuls.
4 sep 2019
Koning en minister Bruins krijgen kijkje in de keuken bij Blauwe Zorg Maastricht
Zijne Majesteit de Koning heeft woensdagmiddag 4 september samen met minister Bruins voor Medische Zorg en Sport een bezoek gebracht aan Blauwe Zorg in Maastricht. Het bezoek stond in het teken van ‘De juiste zorg op de juiste plek’.
3 sep 2019
Minister bezoekt JZOJP-initiatieven in Groningen
Maandag 2 september bracht minister Bruins een bezoek aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Tijdens dit bezoek maakte hij kennis met een aantal projecten die bijdragen aan de Juiste Zorg op de Juiste Plek.
9 aug 2019
eHealth Summerschool
De Rotterdam eHealth Academy organiseert de eerste Summerschool naar Amerikaans model, maar dan op z’n Rotterdams. In vier dagen krijg je een interessant programma over innoveren met e-health in de praktijk.
19 jul 2019
Beleidsregel ACM biedt ruimte bij samenwerking
De Juiste Zorg op de Juiste Plek organiseer je samen. Goede afstemming en samenwerking tussen partijen is dus cruciaal. Maar wat als je twijfelt of die samenwerkingsafspraken in strijd zijn met de mededingingswet? Daarvoor biedt de beleidsregel van de ACM uitkomst.
18 jul 2019
Informatiebijeenkomsten over subsidiemogelijkheden voor lokale netwerken samenhangende ouderenzorg
In september organiseert ZonMw informatiebijeenkomsten voor geïnteresseerden in een subsidie voor lokale netwerken die samenhangende zorg en ondersteuning aan thuiswonende ouderen bieden.
2 jul 2019
Verslag workshopavond 'Samenwerken in de Wijk' 25-06-2019
Op dinsdag 25 juni kwamen bijna vijftig zorg- en welzijnsaanbieders samen in Utrecht. In verschillende workshops kregen zij handvatten om de samenwerking in de wijk vorm te geven.
1 jul 2019
Minister Bruno Bruins in gesprek met huisartsen en specialisten in Haagse regio
Samenwerkingsverbanden over de grenzen van spreek-, behandel- en operatiekamers heen. Minister Bruins vertelt enthousiast over De Juiste Zorg op de Juiste Plek:
21 jun 2019
Interview Carmen van Vilsteren, het nieuwe boegbeeld van Topsector LSH
Hoe kan topsectorenbeleid bijdragen aan de transformatie naar juiste zorg op de juiste plek? Lees het interview met Carmen van Vilsteren, het nieuwe boegbeeld van Topsector LSH!
18 jun 2019
JZOJP Voortgangsrapportage aangeboden aan de Tweede Kamer
Vandaag heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een voortgangsrapportage over de Juiste Zorg op de Juiste Plek (JZOJP) naar de Tweede Kamer gestuurd.
6 jun 2019
Praktijkbundel beschikbaar voor een ‘Goede Overdracht’ van ziekenhuis naar huis
Recent onderzoek door Amsterdam UMC – locatie AMC levert een bundel aan praktische aanbevelingen op voor het verbeteren van de overdracht van ziekenhuis naar huis. Hiermee kunnen ziekenhuizen hun ontslagprocedure structureel verbeteren.
4 jun 2019
Vouchers voor inzet expertise bij opstellen gedeelde beeld in de regio beschikbaar
Het organiseren van ‘de Juiste Zorg op de Juiste Plek’ begint bij een helder beeld van de regio: Wat doen we goed in de regio en wat kan beter? Welke zorg heeft deze regio in de toekomst nodig en hoe anticiperen we daarop met elkaar?
27 mei 2019
Financiële regelingen voor extra stimulering van digitale zorg
Het gebruik van nieuwe informatie- en communicatietechnologieën kunnen helpen de Juiste Zorg op de Juiste Plek te realiseren. Door digitale zorgoplossingen slim in te zetten, ontstaan meerdere voordelen voor professional en patiënt.
27 mei 2019
Magazine ‘Toezicht op zorgnetwerken’ gelanceerd
Steeds vaker krijgen mensen zorg thuis en dat vraagt het nodige. Van zorgverleners, patiënten en hun naasten. Op welke wijze werk je samen in een netwerk? Hoe zorg je dat je echt vanuit het perspectief van de patiënt de zorg verleent?
15 mei 2019
Patiëntvergoeding beschikbaar
De juiste zorg op de juiste plek organiseer je samen met de mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben. Patiënten weten immers met welke ondersteuning zij het best geholpen zijn of hoe de zorg beter georganiseerd kan worden.
7 mei 2019
Terugblik regiobijeenkomst Amsterdam
Op dinsdag 16 april vond de regiobijeenkomst ‘de Juiste Zorg op de Juiste Plek’ plaats in Amsterdam. Hier kwamen zorgprofessionals, patiënten en financiers uit de regio Noord-Holland en Utrecht bij elkaar om aan de slag te gaan met de Juiste Zorg op de Juiste Plek.
7 mei 2019
Lancering regionale basis dataset JZOJP
Het RIVM heeft in opdracht van VWS een interactieve website gemaakt die zorgaanbieders, verzekeraars en gemeenten helpt bij het in kaart brengen van de huidige en toekomstige zorgbehoefte en het huidige zorgaanbod.
2 mei 2019
Video: Chemokuur aan huis
Een chemokuur aan huis, het is de nieuwste service van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Mevrouw van der Ham uit Hardinxveld-Giessendam is een van de eerste gebruikers. In deze video vertelt ze haar ervaringen.
1 mei 2019
ActiZ publiceert infographic Juiste Zorg op de Juiste Plek
Het realiseren van de juiste zorg op de juiste plek (JZOJP) is leidend in het dagelijks werk van zorgverleners en zorgorganisaties. Samenwerking tussen verschillende zorgpartijen en overheidsinstanties is daarbij cruciaal.
29 apr 2019
NZa stimuleert Juiste Zorg op Juiste Plek in regels medisch-specialistische zorg 2020
Om de medisch-specialistische zorg ook in de toekomst betaalbaar en toegankelijk te houden is een andere manier van zorg organiseren nodig; de juiste zorg op de juiste plek.
29 apr 2019
Terugblik bijeenkomst: Regionale samenwerking bij zorg kwetsbare ouderen
Dat netwerkzorg juist voor kwetsbare ouderen belangrijk is, daarover is intussen iedereen het eens. De vraag is: hoe krijg je het van de grond? Tijdens een ZonMw-conferentie over dit thema werden voorbeelden uitgewisseld en lessen getrokken.
9 apr 2019
Terugblik regiobijeenkomst Eindhoven
Op 26 maart vond de regiobijeenkomst ‘de Juiste Zorg op de Juiste Plek’ plaats in Eindhoven. Zorgprofessionals, patiënten en financiers uit Limburg en Brabant bogen zich over de vraag hoe zij de Juiste Zorg op de Juiste Plek in hun regio kunnen organiseren.
4 apr 2019
Subsidieregeling van start gegaan!
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ondersteunt partijen in de regio bij de transformatie naar ‘De juiste zorg op de juiste plek’ op verschillende manieren. Onderdeel van het ondersteuningsaanbod is het financieel ondersteunen.
14 mrt 2019
Geslaagde regiobijeenkomst in Roden
Een week geleden kwamen ruim 150 zorgaanbieders, zorggebruikers en zorgbestuurders in Roden samen om in gesprek te gaan over de Juiste Zorg op de Juiste Plek.
Deel deze pagina