2 juli 2024

Rotterdammers met elkaar in gesprek over ouder worden

Op jonge leeftijd bespreken veel mensen hun schoolkeuze, eerste baan of nieuwe woning. Het zou net zo normaal moeten zijn om het gesprek te voeren over de toekomst. Rotterdamse organisaties sloegen daarom de handen ineen met de campagne ‘Praat vandaag over morgen010’.

© SVKO010

De campagne richt zich op 55-plussers in de regio Rotterdam-Rijnmond, met als doel hen aan te moedigen samen met hun dierbaren en naasten te reflecteren op en te praten over hun volgende levensfase.

Praten over de toekomst

"Het is zo belangrijk dat we nu nadenken en praten over hoe we later willen leven. Dat voelt voor veel mensen als een “ver van hun bed show”, maar dat is het niet. Door vroegtijdig het gesprek aan te gaan, kunnen we ervoor zorgen dat iedereen een toekomst tegemoet gaat waarin zij de dingen kunnen blijven doen die voor hen belangrijk zijn," zegt Ockje Tellegen, Voorzitter van de IZA Alliantie Rotterdam Capelle Krimpen.

Activiteiten en bijeenkomsten

De campagne bestaat uit activiteiten en bijeenkomsten om zoveel mogelijk 55-plussers een gesprek over hun toekomst te laten voeren. Met als thema’s: fit blijven, wonen en omzien naar elkaar. Het uiteindelijke doel is dat zij helder hebben hoe zij ouder willen worden en welke stappen zij zelf kunnen zetten om dit te realiseren.

 Welzijnsorganisaties trainden vrijwilligers om deze gesprekken te stimuleren en faciliteren. Zij zijn de komende maanden door heel de stad te vinden op diverse markten en in de Huizen van de Wijk. Onder het genot van een kopje koffie of thee gaan zij in gesprek met Rotterdammers. Met hen reist een bijna 3 meter groot vraagteken mee. Zo kunnen Rotterdammers bijna letterlijk niet meer om de vraag over ‘Hoe wilt u oud worden’ heen. Op praatvandaagovermorgen010.nl staat een overzicht waar de vrijwilligers de komende tijd zijn te vinden.

Tips en video’s

Naast de gesprekken is de campagne ‘Praat vandaag over morgen010’ ook te zien in lokale bladen en via sociale media. Op praatvandaagovermorgen010.nl staan tips, gesprekskaarten en binnenkort ook video’s met reporter Quintis Ristie in de hoofdrol.

Lees meer over de campagne op www.praatvandaagovermorgen010.nl en sluit je aan bij onze missie om het gesprek over morgen vandaag te starten.

Betrokken organisaties

'Praat vandaag over morgen Rotterdam-Rijnmond' is een initiatief van Samen voor Kwetsbare Ouderen 010 (SVKO010). SVKO010 is een samenwerking tussen Stichting Samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen (SRZ), Verpleeg-, verzorgingshuizen & thuiszorg (ConForte), Rijnmond Dokters, Welzijnsorganisaties (WIN010), Geestelijke Gezondheidszorg (Netwerk Mentaal Gezond i.o.), gemeente Rotterdam en Zilveren Kruis.