Blauwe Zorg laat zien dat regionale samenwerking werkt
Kun je de gezondheid en kwaliteit van leven van burgers verbeteren door domeinoverstijgend en multidisciplinair te gaan werken? De Limburgse pilot Blauwe Zorg in de wijk laat zien dat dit kan en hoe je hier successen in kunt behalen.
Duurzame zorg en ondersteuning in de regio organiseren
Blauwe Zorg is een van de proeftuinen van het ministerie van VWS, waarin verschillende partijen in de zorg samenwerken aan duurzame zorg en ondersteuning in de regio. Binnen dit initiatief is de pilot Blauwe Zorg in de wijk in 2016 gestart om de gezondheid van bewoners in vier Maastrichtse wijken te verbeteren. In die wijken was de gezondheid slechter en waren de zorgkosten hoger dan in andere wijken.
Focus op gezondheid, welzijn en gedrag
Blauwe Zorg in de wijk is een initiatief van de gemeente Maastricht, ZIO, zorgverzekeraar VGZ en regionale zorgaanbieders. Met de pilot wilden de samenwerkende partijen vier doelen bereiken:
- Bewoners die actiever betrokken zijn bij hun eigen gezondheid en zorg en meer regie hebben over hun eigen gezondheid en zorg;
- Beroepskrachten die vanuit hun expertise en vanuit de behoefte/hulpvraag van de cliënt kunnen handelen;
- Een systeem waar de inhoud leidend is en zorg zo efficiënt mogelijk wordt ingezet;
- Het veranderen van de focus van ziekte en zorg naar een focus op gezondheid, welzijn en gedrag.
Veelbelovende resultaten
In de afgelopen jaren zijn zeven projecten opgezet in de pilotwijken, waarbij steeds minimaal twee domeinen betrokken waren. De integrale aanpak binnen deze projecten heeft veelbelovende resultaten opgeleverd. Een greep uit de uitkomsten:
- Professionals zijn geschoold in Positieve Gezondheid en dragen dat gedachtegoed via ambassadeurs uit binnen zorgorganisaties.
- Dankzij de inzet van een Praktijkondersteuner Jeugd is het aantal verwijzingen naar de Jeugd GGZ en Jeugdhulp aanzienlijk afgenomen, met een besparing van ruim €980.000 als gevolg.
- Gezinsregisseurs die zijn ingezet bij gezinnen die hoge domeinoverstijgende kosten hadden, hadden een positieve invloed op het welbevinden van gezinnen en droegen bij aan besparingen van de kosten.
- Verbeterde samenwerking tussen professionals in verschillende disciplines leidde tot betere onderlinge communicatie en vroege signalering van o.a. financiële problemen.
- Jongeren met overgewicht bereikten een gezonder gewicht dankzij coaching vanuit een lokaal netwerk.
Toekomstplannen
Hoewel de pilot afgerond is, gaat de beweging Blauwe Zorg door. De meest veelbelovende projecten zullen worden uitgebreid naar de hele regio Maastricht-Heuvelland. Tegelijkertijd werkt Blauwe Zorg aan vernieuwing op andere terreinen, zoals de ouderenzorg en de GGZ. Lees meer op de website van Blauwe Zorg.