7 oktober 2021

Op een interactieve manier aan de slag met regionale samenwerking

Een toekomstbestendige zorg vraagt om een sterke samenwerking in de regio. Zo’n nieuwe of bestaande samenwerking kent de nodige hobbels en uitdagingen. Verschillende partijen, waaronder de partijen uit het Hoofdlijnenakkoord Wijkverpleging, ontwikkelden daarom de Serious Game JZOJP. Met het simulatiespel ervaar je samen welke uitdagingen er kunnen zijn en hoe je deze gezamenlijk kan overbruggen. 

 Zo leer je bijvoorbeeld elkaars drijfveren en belangen kennen en ontdek je patronen die je samenwerking niet of juist wel ten goede komen. De game is bedoeld om het wederzijds begrip te vergroten en zo de samenwerking te versterken.

De spelregels

Animatie van verschillende personen aan tafel
© Actiz

 Je kan het spel spelen met samenwerkingspartners of je eigen (management)team. Het spel wordt gespeeld met zes tot tien deelnemers. Samen vorm je een werkgroep JZOJP in een fictieve regio. Iedere speler krijgt een rol toebedeeld. Bij voorkeur verschilt de fictieve rol van de rol die de persoon in het dagelijks leven heeft.  Door een andere rol aan te nemen, wordt de speler namelijk gedwongen om vanuit een ander perspectief het gesprek aan te gaan.

Het spel bestaat uit een aantal rondes, waarbij de groep iedere ronde een nieuwe opdracht krijgt. "Gaandeweg ontstaat steeds meer begrip voor de belangen en dilemma’s van die andere partij in de regio. Dit helpt om effectiever naar een gezamenlijk doel toe te werken", aldus Hein Tacken namens zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid.

Meer weten? Op de website van Actiz kan je het oorspronkelijke nieuwsbericht lezen.

Betrokken partijen

De Serious Game JZOJP wordt aangeboden door de betrokken partijen uit het Hoofdlijnenakkoord Wijkverpleging (ActiZ, Patiëntenfederatie Nederland, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), V&VN, ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Zorgverzekeraars Nederland en Zorgthuisnl) en de Nederlandse Zorgautoriteit, InEen en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.