8 februari 2021

Patiënt wil meer en anders geïnformeerd worden over digitale zorg

Welke informatie hebben pati├źnten nodig om zinvol gebruik te maken van digitale zorg? Met die vraag als leidraad ging adviesbureau Ikone te rade bij pati├źnten met osteogenesis imperfecta (OI), pati├źnten met een nieraandoening, leveranciers van digitale zorg en zorgverleners. Uit dit actieonderzoek blijkt dat er nog veel winst te behalen valt als het gaat om de informatie over digitale zorg.

Behoeftegerichte informatievoorziening

In de transformatie naar de juiste zorg op de juiste plek speelt digitale zorg een cruciale rol. Toch blijkt dat veel pati├źnten weinig tot geen informatie krijgen over de digitale mogelijkheden of de meerwaarde hiervan voor hun persoonlijke situatie. Ook informatie over de positie van digitale zorg binnen hun zorgtraject wordt gemist. Daarnaast zijn sommige pati├źnten bang dat het fysieke contact met de behandelaar verdwijnt als ze instemmen met digitale zorg. Om de digitale transformatie tot een succes te maken, is het dus hard nodig om de informatievoorziening aan pati├źnten te verbeteren.

Pati├źnt en zorgverlener beslissen samen

Uit de interviews en workshops die Ikone deed met deelnemende pati├źnten, leveranciers en zorgverleners komt naar voren dat de pati├źnt graag de regie houdt als het gaat om digitale zorg. Een aantal van de bevindingen uit het onderzoek:

Handige en laagdrempelige idee├źn

In het onderzoeksrapport staan suggesties voor verschillende partijen, zoals zorgverleners en ziekenhuizen, om met digitale zorg aan de slag te gaan. De suggesties zijn tijdens de interviews en workshops aangereikt door de betrokken pati├źnten. Het uitvoeren van deze idee├źn kan leiden tot een goede informatievoorziening en zo direct bijdragen aan een succesvolle transformatie.┬á