17 juni 2024

PGOSupport wordt INVOLV en zet zich breder in voor patiëntenparticipatie

PGOSupport, de onafhankelijke kennis- en adviesorganisatie voor patiƫntenorganisaties en andere partijen in zorg en welzijn, heet sinds kort INVOLV. De naamsverandering sluit aan bij een bredere positionering en een aanpassing van de strategie van de organisatie.

Patiƫntenparticipatie moet vanzelfsprekend worden, vindt INVOLV. Goede participatie is essentieel om ervoor te zorgen dat beleid, zorg, welzijnswerk en onderzoek aansluiten bij de behoeften van patiƫnten. Participatie van patiƫnten leidt tot betere zorg, welzijn en onderzoek en daarmee tot betere kwaliteit van leven voor patiƫnten.

Screenprint van de nieuwe homepage van INVOLV, Advies en opleiding voor participatie in zorg, welzijn en onderzoek. Voor zorg en welzijn. Voor onderzoekers. Overt INVOLV. Vraag ons advies.
© INVOLV

Bij de naamsveranderingĀ  en de strategiewijziging hoort ook een nieuwe website: www.involv.nl.

Participatie is van alle partijen in zorg en welzijn

PGOSupport werd in 2008 opgericht om patiƫntenorganisaties te ondersteunen met advies en cursussen. De organisatie constateerde echter dat goede patiƫntenparticipatie meer vraagt dan dat. En dat niet alleen patiƫntenorganisaties, maar ook andere partijen in de zorg daarbij een belangrijke rol spelen.

ā€˜Om van patiĆ«ntenparticipatie een succes te maken, zijn krachtige patiĆ«nten- en cliĆ«ntenorganisaties essentieel', zegt INVOLV-directeur Dries Hettinga. 'Maar zij komen nog steeds nergens als de andere kant van de tafel het belang van participatie niet ziet, of het niet effectief vormgeeft.ā€™

Van participatie denken naar participatie doen

INOLV wil daarom participatie in de breedte steviger op de agenda zetten en haar aanbod richten op meer doelgroepen. Hettinga: ā€˜De zorg Ć©cht verbeteren kan immers alleen door mensen te betrekken die weten wat daarvoor nodig is.ā€™ Advies en educatie blijven daarbij belangrijke speerpunten om van 'participatie denken' naar 'participatie doen' te komen.