8 maart 2021

Digitale zorg duurzaam inbedden met Zorg Dichtbij Wijzer

Digitale zorg en zorg dichterbij de mens: iedereen praat erover en veel zorgverleners proberen het uit. Toch blijkt het lastig deze vormen van zorg duurzaam in te passen. Hoe zorg je voor een structurele en hybride inbedding in zorgorganisaties met voldoende ruimte voor patiƫntspecifieke situaties? Met de nieuwe Zorg Dichtbij Wijzer kunnen klinische teams in samenspraak met elkaar en patiƫnten besluiten welke vormen van zorg binnen specifieke zorgpaden worden ingezet.

Balans tussen fysieke en digitale zorg

In de eerste coronagolf bleek dat er veel behoefte was aan ondersteuning bij het inzetten van digitale zorg. Een gelegenheidscoalitie is daarom in maart 2020 gaan onderzoeken hoe ze zorgverleners hierbij konden ondersteunen.Ā Aan de hand van interviews en groepssessies met artsen en verpleegkundig specialisten werd informatie verzameld over de wensen en praktijkervaringen.

Het resultaat is de Zorg Dichtbij Wijzer: een hulpmiddel waarmee klinische teams enerzijds het gesprek kunnen aangaan over de beste balans tussen fysieke en digitale zorg binnen een zorgpad. Anderzijds helpt de Zorg Dichtbij Wijzer om per ziektebeeld en zorgpad de lokale en regionale voorkeuren en randvoorwaarden te bepalen Ć©n vast te leggen. Dit alles in goed overleg met de patiĆ«nt.Ā 

Verrassende eenvoud

De Zorg Dichtbij Wijzer werd tijdens de Slimme Zorg Estafette gepresenteerd aan SG Erik Gerritsen van het ministerie van VWS. "Ik beveel dit instrument voor en door zorgprofessionals van harte aan,ā€ aldus Gerritsen. ā€œHet is direct toepasbaar in de praktijk Ć©n van verrassende eenvoud."