16 december 2021

PGOsupport gaat beleidsmakers en overheden helpen om patiëntenparticipatie vorm te geven

PatiĆ«ntenparticipatie valt of staat met een goede samenwerking tussen patiĆ«ntenvertegenwoordigers en hun gesprekspartners binnen organisaties en overheden. Beleidsmakers, lokale en regionale overheden en onderzoekers weten niet altijd hoe ze patiĆ«ntenparticipatie goed kunnen vormgeven. Vanaf nu worden ze daarbij ondersteundĀ door PGOsupport. Hiermee gaat de kennis- en adviesorganisatie een nieuwe koers varen.

Kennis en ervaring verbeteren

Illustratie van vier mensen die een bord omhoog houden met het logo van PGOsupport erop en een persoon die een kleiner bord vasthoudt met de tekst 'Nieuwe koers'
© PGOsupport

Participatie van patiĆ«nten en cliĆ«nten kan mooie resultaten opleveren. Toch gebeurt het nog te vaak dat er wel een extra stoel bij een overleg wordt gezet, maar dat een patiĆ«ntenvertegenwoordiger niet de kans krijgt om mee te praten en te beslissen. Dat ligt meestal niet aan onwil, maar aan een gebrek aan kennis en ervaring bij de gesprekspartners. Hier wil PGOsupportĀ verandering in brengen door gesprekspartners ondersteuning te bieden.

Cursussen voor samenwerkingspartners

De ondersteuning aan samenwerkingspartners van patiĆ«ntenorganisaties komt onder andere in de vorm van cursussen. Op de nieuwe website van PGOsupport, die deze week gelanceerd werd, is een uitgebreideĀ cursusagendaĀ te vinden. Ook gaat PGOsupport training en begeleiding bieden aan onderzoekers, zodat zij beter kunnen samenwerken met patiĆ«ntenvertegenwoordigers. PatiĆ«ntenparticipatie is voor financiers van wetenschappelijk onderzoek namelijk steeds vaker een voorwaarde.Ā 

Impact vergroten

De koerswijziging betekent niet dat PGOsupport zich minder bezig zal houden met het ondersteunen en adviseren van patiƫnten- en gehandicaptenorganisaties. Dat blijven ze gewoon doen. Met de nieuwe focus hopen ze hun impact nog groter te maken en patiƫntenparticipatie naar een hoger plan te tillen.


Deel deze pagina