16 december 2021

PGOsupport gaat beleidsmakers en overheden helpen om patiëntenparticipatie vorm te geven

Patiëntenparticipatie valt of staat met een goede samenwerking tussen patiëntenvertegenwoordigers en hun gesprekspartners binnen organisaties en overheden. Beleidsmakers, lokale en regionale overheden en onderzoekers weten niet altijd hoe ze patiëntenparticipatie goed kunnen vormgeven. Vanaf nu worden ze daarbij ondersteund door PGOsupport. Hiermee gaat de kennis- en adviesorganisatie een nieuwe koers varen.

Kennis en ervaring verbeteren

Illustratie van vier mensen die een bord omhoog houden met het logo van PGOsupport erop en een persoon die een kleiner bord vasthoudt met de tekst 'Nieuwe koers'
© PGOsupport

Participatie van patiënten en cliënten kan mooie resultaten opleveren. Toch gebeurt het nog te vaak dat er wel een extra stoel bij een overleg wordt gezet, maar dat een patiëntenvertegenwoordiger niet de kans krijgt om mee te praten en te beslissen. Dat ligt meestal niet aan onwil, maar aan een gebrek aan kennis en ervaring bij de gesprekspartners. Hier wil PGOsupport verandering in brengen door gesprekspartners ondersteuning te bieden.

Cursussen voor samenwerkingspartners

De ondersteuning aan samenwerkingspartners van patiëntenorganisaties komt onder andere in de vorm van cursussen. Op de nieuwe website van PGOsupport, die deze week gelanceerd werd, is een uitgebreide cursusagenda te vinden. Ook gaat PGOsupport training en begeleiding bieden aan onderzoekers, zodat zij beter kunnen samenwerken met patiëntenvertegenwoordigers. Patiëntenparticipatie is voor financiers van wetenschappelijk onderzoek namelijk steeds vaker een voorwaarde. 

Impact vergroten

De koerswijziging betekent niet dat PGOsupport zich minder bezig zal houden met het ondersteunen en adviseren van patiënten- en gehandicaptenorganisaties. Dat blijven ze gewoon doen. Met de nieuwe focus hopen ze hun impact nog groter te maken en patiëntenparticipatie naar een hoger plan te tillen.


Deel deze pagina