15 september 2023

Zeeuws regioplan aangeboden aan ministers VWS

Regionale samenwerking in de zorg is cruciaal om de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Regio’s maken hiervoor regiobeelden waarin ze knelpunten schetsen en regioplannen om die knelpunten aan te pakken. Zeeland is de eerste regio die zijn regioplan klaar heeft. Demissionaire ministers Ernst Kuiper en Conny helder namen het regioplan op 11 september in ontvangst.

© VWS

Het regioplan is opgesteld door de Zeeuwse Zorg Coalitie, een samenwerkingsverband van inwoners, zorg- en welzijnsorganisaties, de dertien Zeeuwse gemeenten, provincie Zeeland en zorgverzekeraar CZ. Om de stem van inwoners te horen werd het Burgerberaad Zorg Zeeland opgetuigd. In ‘inwonerwerkplaatsen’ dachten Zeeuwse burgers mee over de zorg in de toekomst.

Die inwoners krijgen in het regioplan een belangrijke rol toebedeeld om de druk op de zorg te verminderen. “Als iedereen probeert zijn levensstijl aan te passen, kunnen we voorkomen dat mensen ziek worden en een beroep doen op de zorg”, zei zorgbestuurder Angela Bras namens de Zeeuwse Zorg Coalitie tegen Omroep Zeeland.

Zeeland gezond houden

Om een gezonde leefstijl te stimuleren, wordt de campagne ‘Samen houden we Zeeland gezond’ gelanceerd. Daarnaast zet het regioplan in op meer zelfzorg en informele zorg. Pas als dat onvoldoende blijkt, komt de formele zorg en ondersteuning in het geweer. Verder komt er onder meer een zorgcoördinatiecentrum om de vraag naar spoedzorg beter te verdelen.

Op 11 september kregen de demissionaire ministers Kuipers en Helder het regioplan uitgereikt. “Ik ben blij dat hier in Zeeland wordt gewerkt op de manier die we voor ogen hebben met het Integraal Zorgakkoord”, aldus minister Kuipers. “Samen met de mensen in de omgeving kijken wat er in de regio nodig is aan zorg, en hoe dat in te richten. Zo houden we de zorg van hoge kwaliteit en toegankelijk voor iedereen.”

Zeeland is de eerste regio die zijn regioplan presenteert. De andere regio’s volgen later in het jaar. Doel van de plannen is om de regionale opgave in de zorg helder te krijgen en afspraken te maken om met die opgaven aan de slag te gaan. De regioplannen worden gepubliceerd op dejuistezorgopdejuisteplek.nl.

Ga naar de gepubliceerde regiobeelden en -plannen