23 februari 2022

Stadspoli Leeuwarden deelt ervaringen tijdens werkbezoek JZOJP

Samen met de Federatie Medisch Specialisten en collegaā€™s van VWS bezocht team JZOJP de Stadspoli in Leeuwarden. Een succesvol initiatief volgens huisartsen, medisch specialisten Ć©n patiĆ«nten. Tijdens het bezoek stonden we stil bij de succesfactoren, maar was er ook ruimte om knelpunten te delen.

Initiatiefnemer wijst delegatie de weg in de poli
© MCL

Specialistische zorgen buiten het ziekenhuis

De Stadspoli is een jaar geleden opgezet om patiĆ«nten buiten de ziekenhuismuren te voorzien van passende zorg. De huisarts verwijst een patiĆ«nt bij twijfel door naar de poli in plaats van naar het ziekenhuis. De artsen van het Medisch Centrum Leeuwarden kijken daar mee met de huisarts door de klacht eenmalig te beoordelen via eenĀ meekijkconsult. Deze aanpak zorgde ervoor dat 85% van de patiĆ«nten passende zorg buiten het ziekenhuis ontving.

Twijfels veranderen in enthousiasme bij patiƫnt

Tijdens het bezoek deelde een patiƫnt haar ervaringen. Ze vertelde dat zij bij de huisarts hoopte op een doorverwijzing naar het ziekenhuis. Een bezoek aan de Stadspoli was volgens de huisarts passender. De patiƫnt voelde zich, ondanks haar bedenkingen, gehoord en geholpen na een bezoek aan de poli. Zij en andere patiƫnten ervaren hier de voordelen van een bezoek aan de specialist, maar het gemak en snelheid van de poli. En doordat de consulten buiten het ziekenhuis plaatsvinden, betalen patiƫnten geen eigen bijdrage.

Daarnaast zet de poli zich in om een bezoek zo vertrouwd en laagdrempelig mogelijk te maken. Daarom dragen specialisten bewust geen witte jassen. PatiĆ«nt krijgen zo het gevoel dat zij ā€˜gewoonā€™ op bezoek zijn in een huisartsenpraktijk. Ā 

Financiering nog uitdagend

Ondanks de succesfactoren worden er ook knelpunten ervaren, zoals de financiering van de Stadspoli. "Belangen van huisartsen, specialisten en ziekenhuis verschillen en er zijn schotten in financiering. Daar lopen veel projecten of goede ideeĆ«n op stuk. Die verschillende belangen overbruggen, is het belangrijkste,ā€ geeft het Medisch Centrum Leeuwarden aan.

Toch hebben de betrokken partijen niet gewacht op een landelijke betaaltitel. Er was genoeg vertrouwen om gezamenlijk te zorgen voor geschikte financiering om te kunnen starten met het initiatief.Ā De vraag is wel hoe zij het initiatief kunnen bestendigen. Langer durende contracten met de verzekeraar kunnen daarbij helpen.Ā 

Gericht kijken naar oplossingenĀ 

Team JZOJP sprak haar waardering uit over de flexibiliteit en oplossingsgerichtheid van de partijen en herkent de afgegeven signalen. De uitdagingen rondom bekostiging en financiering worden door veel partijen ervaren. Het is belangrijk dat er gekeken wordt naar langdurige oplossingen om dit soort initiatieven goed te kunnen borgen.

Meer weten over de Stadspoli? Lees het nieuwsbericht van het Medisch Centrum Leeuwarden of van de Federatie Medisch Specialisten.

Deel deze pagina