14 april 2021

Stapsgewijs een hackathon organiseren met nieuwe toolkit

Om de zorg toekomstbestendig te maken, moeten we slimme oplossingen verzinnen voor ingewikkelde vraagstukken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hackathons worden steeds vaker ingezet om in korte tijd tot nieuwe ideeën te komen. Door onder tijdsdruk samen te werken aan een afgebakend probleem, ontstaan vaak creatieve oplossingen. Maar hoe pak je dat aan, zo'n hackathon? Stichting Health Challenges Nederland heeft een toolkit gemaakt waarmee je stapsgewijs een succesvolle hackathon organiseert.

Drie deelnemers aan de Dutch Hacking Health buigen zich over documenten
© Stichting Health Challenges Nederland

Methodisch tot bruikbare oplossingen komen

Een hackathon is meer dan een veredelde brainstormsessie. In een hackathon werkt een groep mensen aan een vooraf gedefinieerd probleem volgens de methode van mensgericht ontwerp. Bij deze methode wordt het menselijke perspectief betrokken bij alle stappen van het proces. Eerst wordt het probleem in de breedte doorgrond om vervolgens met creatieve methoden een oplossing te bedenken. Om tot echt vernieuwende én bruikbare oplossingen te komen, is het belangrijk de hackathon systematisch aan te pakken. De toolkit beschrijft stap voor stap hoe je dit doet. 

Over Stichting Health Challenges Nederland

Stichting Health Challenges Nederland is de organisator van onder andere de Dutch Hacking Health. Onder die noemer worden sinds 2016 hackathons en challenges georganiseerd met zorgprofessionals en patiënten. 


Deel deze pagina