18 januari 2021

Zo organiseer je telebegeleiding voor hartpatiënten

Hartpatiënten kunnen veel baat hebben bij monitoring op afstand. Telebegeleiding kan helpen om het aantal ziekenhuisbezoeken en -opnames te verminderen. Maar hoe organiseer je dit als ziekenhuis? Hoeveel tijd gaat het cardiologen kosten? En wat betekent het voor de ict? De implementatiekaart Telebegeleiding Hartfalen geeft antwoord op deze vragen.

Effectief bij stabiele hartfalenpatiënten

In Nederland hebben ongeveer 240.000 mensen de diagnose hartfalen. Telebegeleiding blijkt onder andere effectief bij stabiele hartfalenpatiënten met ernstiger vormen van hartfalen, maar ook bij patiënten waarbij de medicatie nog moet worden ingesteld na een ziekenhuisopname. Bij telebegeleiding meten patiënten zelf hun gewicht, hartfrequentie en bloeddruk. Ze delen die gegevens periodiek met de cardioloog, die kan adviseren en indien nodig kan ingrijpen. Opname in het ziekenhuis kan daardoor voorkomen worden.

Hulpmiddel om zorgpad op te stellen

De implementatiekaart geeft een leidraad om een zorgpad op te stellen voor telebegeleiding bij hartpatiënten. De kaart helpt ziekenhuizen keuzes te maken, de juiste afdelingen te betrekken en de financiering te regelen.

Bekijk de implementatiekaart Telebegeleiding Hartfalen

De implementatiekaart is opgesteld door de Federatie Medisch Specialisten, samen met de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie, het Vliegwiel voor digitale innovatie in de zorg, de Harteraad, Patiëntenfederatie Nederland en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Deel deze pagina