1 mei 2024
Nieuwe betaaltitel voor domein- en sectoroverstijgende samenwerking
Op 1 mei 2024 treedt de betaaltitel Bekostiging Domeinoverstijgende en Sectoroverstijgende Samenwerking (BDSS) in werking. De nieuwe betaaltitel is inzetbaar voor de zorginkoop voor 2025.
24 apr 2024
Implementatie van zorgcoördinatie digitaal afgetrapt
Onlangs is het implementatieplan Zorgcoördinatie gepubliceerd. Een plan dat niet tot stand had kunnen komen zonder de hulp van vele betrokkenen. Op 14 maart 2024 was het zo ver: de digitale kick-off van zorgcoördinatie.
18 apr 2024
Regiobeeld Psychische Problematiek: veel info over ggz overzichtelijk bij elkaar
Het Regiobeeld Psychische Problematiek brengt alle informatie over regionale ggz bij elkaar in een overzichtelijk dashboard. Het biedt handvatten om beleid te maken voor regionale samenwerkingsverbanden en voor landelijke beleidsmakers.
15 apr 2024
Kennissyntheses belangrijk voor uitwerking van de akkoorden
Leden van het Kennisplatform Juiste Zorg op de Juiste Plek (JZOJP) hebben de laatste kennissyntheses van het Kennisplatform overhandigd aan Siebe Riedstra, Interim Secretaris-Generaal van VWS.
11 apr 2024
Katwijk zet met JOGG-aanpak in op gezondere jeugd
De gemeente Katwijk is iedere dag bezig met bewegende en gezonde kinderen en jongeren. Een mooie samenwerking tussen verschillende partners, waarbij Jeugd Op Gezond Gewicht (JOGG) een sleutelrol vervult.
28 mrt 2024
Op zoek naar ruimte in het stelsel
Financiering vanuit de bedoeling is een beweging om mensen bij elkaar te brengen en te onderzoeken welke ruimte er in het stelsel zit voor de financiering van burgerinitiatieven om het welzijn en de gezondheid te stimuleren.
27 mrt 2024
1 jaar GALA: gezamenlijke koers op een brede en integrale preventie-aanpak
Met het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) bouwen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, GGD GHOR Nederland, Zorgverzekeraars Nederland en het ministerie van VWS samen aan een lokale en regionale aanpak van preventie, gezondheid en sociale basis
5 mrt 2024
Digizo.nu gelanceerd: samen de toepassing van digitale innovaties versterken
Op het IZA-congres heeft minister Conny Helder Digizo.nu officieel gelanceerd. De organisatie prioriteert, toetst en evalueert digitale toepassingen en helpt zo de verandering van bestaande zorg- en ondersteuningsprocessen te versnellen.
13 feb 2024
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Onder de vlag van het Integraal Zorgakkoord (IZA) zijn de 14 partijen het initiatief Digizo.nu gestart. Een platformorganisatie die bewezen innovaties helpt bij het opschalen van effectieve en bewezen innovaties voor zorg en welzijn.
9 feb 2024
Aandacht voor regioplannen en transformatieplannen
In het Bestuurlijk Overleg IZA van 8 februari 2024 zijn de IZA-bestuurders en bewindspersonen van VWS in gesprek gegaan over de regioplannen en de transformatieplannen.
1 feb 2024
Visie eerstelijnszorg 2030: samen vernieuwen en versterken
Samen zorgen voor toegankelijke eerstelijnszorg en bijdragen aan gelijke kansen op goede gezondheid voor iedereen, nu en in de toekomst. Dat willen de betrokken partijen bereiken met de Visie eerstelijnszorg 2030.
11 jan 2024
Presentatie regioplannen belangrijke stap naar houdbare gezondheidszorg
Met de oplevering van regioplannen voor de zorg is een belangrijke stap gezet naar het toegankelijk, goed en betaalbaar houden van de gezondheidszorg en het leggen van een stevige basis voor gezondheid en welzijn.
9 jan 2024
Betere antwoorden door burgerparticipatie
Hoe geef je burgerparticipatie op een goede manier vorm? Dat was de centrale vraag tijdens het online seminar Burgerparticipatie #HoeDan? op 12 december 2023.
11 dec 2023
Mag niet van ACM? Er mag meer dan je denkt!
Angst voor de ACM bij samenwerking in de zorg is zelden terecht. “Als het belang van de patiënt wordt gediend en de driehoek zorgaanbieders, verzekeraar en patiënt is meegenomen in de besluitvorming, komt de ACM niet in beeld.”
10 okt 2023
Transformatieplannen na één jaar IZA
In één jaar IZA is de basis gelegd voor samenwerking voor passende zorg en er is vertrouwen gegroeid tussen de partijen. Het aantal aanvragen én de kwaliteit van transformatieplannen neemt snel toe.
2 okt 2023
Webinar Impactvolle transformaties
Op 28 september volgden rond duizend belangstellenden het webinar Impactvolle transformaties. Kijk hier voor praktische tips uit dit webinar, een korte samenvatting en de link om het webinar terug te kijken.
29 sep 2023
IZA als katalysator voor samenwerking in de zorg
Programmadirecteur IZA Klaas Beniers en programmamanager JZOJP Adriaan Brouwer kijken terug op één jaar Integraal Zorgakkoord.
6 jul 2023
Leren transformeren, van zorg naar gezondheid
Leren transformeren, van zorg naar gezondheid? De komende tijd organiseert ZonMw - samen met andere landelijke partijen en tegen de achtergrond van het IZA - verschillende activiteiten om samenwerkingsverbanden hierbij te helpen.
6 jul 2023
Seminar ‘Van regiobeeld naar regioplan’ inspireert en motiveert
Bij het seminar 'Van regiobeeld naar regioplan' konden regionale partijen in zorg en welzijn inspiratie opdoen om regioplannen te schrijven en afspraken te maken.
22 jun 2023
Internetconsultatie Wetsvoorstel bevorderen zorgcontractering
De nieuwe 'modelovereenkomst regionale inkoop Welzijn op Recept' maakt het gemakkelijker voor zorgverzekeraars en gemeenten om afspraken te maken over Welzijn op Recept.
4 mei 2023
Modelovereenkomst regionale inkoop Welzijn op Recept
De nieuwe 'modelovereenkomst regionale inkoop Welzijn op Recept' maakt het gemakkelijker voor zorgverzekeraars en gemeenten om afspraken te maken over Welzijn op Recept.
18 apr 2023
Spoedgeval? Zo kies je de juiste zorg!
Wanneer bel je 112 of de huisartsenspoedpost? Veel mensen weten het niet. En dat kan tot lange wachttijden leiden. Verschillende partijen uit de (acute) zorg besloten mensen samen beter te informeren.
11 apr 2023
Minister Kuipers past wet aan voor digitaal voorschrijven medicijnen
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) bereidt een wetsvoorstel voor waarmee zorgverleners medicijnen mogen voorschrijven tijdens of na online contact met de patiënt.
21 mrt 2023
IZA-fonds Wijkverpleging voor investeringen in wijkzorg
ActiZ, Zorgthuisnl en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben samen het IZA-fonds Wijkverpleging van 75 miljoen euro opgericht. Het fonds heeft tot doel de toegankelijkheid van de wijkverpleging te versterken.
17 mrt 2023
Eerste wapenfeiten Integraal Zorgakkoord
In een brief aan de Tweede Kamer beschrijven de bewindslieden van VWS de voortgang van het Integraal Zorgakkoord. "De beweging is gestart en de eerste resulaten worden zichtbaar. Het is nu zaak om koers te houden."
15 mrt 2023
Basisbeeld helpt regio’s bij opstellen regiobeelden
Regio’s kunnen nu gebruikmaken van een overzicht met beschikbare informatiebronnen. Hiermee kunnen regio’s eenvoudig de benodigde informatie verzamelen, waarmee zij een basisbeeld voor de regio kunnen maken.
1 mrt 2023
Tweede ronde subsidieregeling (Ont)regelprojecten zorgaanbieders
Tot en met 31 maart kunnen zorgaanbieders subsidie aanvragen in de subsidieronde (Ont)regelprojecten zorgaanbieders. De subsidie is bedoeld om administratieve processen in de organisatie te schrappen, veranderen, vereenvoudigen of verduidelijken.
26 jan 2023
Handreiking cruciale ggz voor het goede gesprek en inventarisatie
Een van de doelen van het Integraal Zorgakkoord (IZA) is zicht krijgen welke cruciale ggz regionaal, bovenregionaal en landelijk nodig is. De Handreiking cruciale ggz biedt suggesties en kaders voor deze inventarisatie én voor het goede gesprek.
19 jan 2023
Beoordelingskader impactvolle transformaties klaar voor gebruik
VWS stelt 2,8 miljard euro aan transformatiemiddelen beschikbaar om grote veranderingen in de zorg te stimuleren. IZA-partijen maakten een beoordelingskader om de transformatieplannen te toetsen.
19 jan 2023
Criteria regiobeelden en regioplannen vastgesteld
Regiobeelden en regioplannen zijn belangrijke hulpmiddelen voor regionale samenwerking. Om regionale partijen te ondersteunen zijn er een aantal criteria geformuleerd.Op 21 december 2022 werden deze criteria vastgesteld.
24 okt 2022
Regioanalyses ondersteunen bestaande regiobeelden
De afgelopen jaren hebben regionale partijen al goede stappen gezet om beschikbare data te vertalen in bruikbare regiobeelden. De NZa heeft vandaag 42 regioanalyses gepubliceerd waarmee regio’s hun regiobeeld verder kunnen versterken en ontwikkelen.
Deel deze pagina