Samen werken aan passende wijkverpleegkundige zorg

De vraag naar wijkverpleging neemt al jaren toe. Om hieraan tegemoet te komen, kozen vier zorgaanbieders van wijkverpleging in Zwolle voor samenwerking in plaats van concurrentie. Zij bundelden hun krachten om de best passende wijkverpleegkundige zorg aan cliënten te leveren.

Alle denkbare zorgvragen oppakken

Wijkverpleegkundige overhandigt medicijnen aan een cliënt
© Wijkverpleging Zwolle

Het samenwerkingsverband Wijkverpleging Zwolle bestaat uit ruim 300 thuiszorgmedewerkers. Gezamenlijk hebben zij de kennis en ervaring om alle denkbare zorgvragen op te pakken. Specialistische diensten, zoals wondzorg en dementiezorg, zijn bovendien beschikbaar voor alle cliënten. Door samen op te trekken kunnen medewerkers efficiënter worden ingezet en zijn invalkrachten minder nodig. Voor cliënten is het fijn dat ze vaker dezelfde medewerker over de vloer krijgen.

Focus op preventie

Zelfredzaamheid en preventie zijn speerpunten van Wijkverpleging Zwolle. Medewerkers stimuleren cliënten om fysiek en sociaal actiever te worden, ondersteunen mantelzorgers en signaleren problemen als eenzaamheid en valrisico’s. Samen hebben ze het gebruik van een oogdruppelbril gestimuleerd en een project beeldzorg opgestart, zodat cliënten minder afhankelijk zijn van de aanwezigheid van zorgmedewerkers.

Investeren in medicatieveiligheid

De samenwerking tussen de vier zorgorganisaties levert ook schaalvoordeel op als het gaat om innovatie. Samen met lokale apotheken en met steun van het ministerie van VWS kon Wijkverpleging Zwolle investeren in de medicatie-app Medimo, die helpt om medicatiefouten te voorkomen. Medicijnen innemen wordt veiliger voor cliënten en thuiszorgmedewerkers hoeven minder vaak met de apotheek te bellen.

Gedeelde kennis

Wijkverpleegkundigen zijn enthousiast over de samenwerking, die nu anderhalf jaar bezig is. Medewerkers van de verschillende zorgorganisaties zien elkaar niet als concurrenten, maar als collega’s om vragen aan te stellen en projecten mee op te pakken. Ze zien de meerwaarde van gedeelde kennis, en merken dat het samenwerkingsverband beter in beeld is bij huisartsen en het ziekenhuis.

Succesfactoren

Meerdere factoren hebben ervoor gezorgd dat deze samenwerking in Zwolle een succes is. De bestuurders zijn erg betrokken, de zorgverzekeraar zorgt voor financiering (Zorg In De Wijk) en er is een onafhankelijke projectleider. Daarnaast spelen de wijkverpleegkundigen een belangrijke rol in de projecten en is er een hoge gunfactor richting elkaar. Tot slot passen de organisaties zich makkelijk aan: als één organisaties iets heeft ontwikkeld, dan sluiten de anderen zich hierbij aan zonder het wiel opnieuw uit te vinden.

Meer informatie

Kijk op Wijkverplegingzwolle.nl

Waar: Zwolle

Betrokken organisaties:


Deel deze pagina