App helpt jongeren met stress en eenzaamheid door corona

De coronacrisis zet het leven van jongeren op z’n kop. Veel jongeren ervaren eenzaamheid, stress en verveling. Bij sommigen heeft dit zelfs psychische problemen tot gevolg. Het ErasmusMC ontwikkelde een app die jongeren helpt met deze gevoelens om te gaan.

Tienermeisje zit op de bank met een tablet
© Julia M. Cameron / Pexels

Reflectie en activatie

Grow It! is de eerste Nederlandse gamified smartphone app die jongeren van 12 tot 25 steunt bij gevoelens van angst, somberheid, eenzaamheid en stress tijdens de coronacrisis. Elke dag ontvangt de jongere op vijf willekeurige momenten een korte vragenlijst over slaap, beweging, emoties en sociaal gedrag. Het fungeert daarmee tegelijk als een dagboek. Daarnaast werken gebruikers in teams samen aan opdrachten, waarmee zij punten verdienen.

Uitbreiding door ZonMw-programma

Tijdens de eerste golf van de corona-uitbraak lanceerden het Erasmus MC-Sophia en de Erasmus Universiteit de Grow It!-app voor jongeren in de regio Rotterdam. De app sloeg goed aan en werd gespeeld door 900 jongeren. Dankzij subsidie van het ZonMw-programma Juiste Zorg op de Juiste Plek kunnen nu alle jongeren in Nederland de Grow It!-app spelen. Dit programma geeft financiële ondersteuning aan initiatieven die bijdragen aan het voorkomen, verplaatsen of vervangen van zorg.

Positieve beoordeling

Uit onderzoek van de initiatiefnemers blijkt dat een meerderheid van de jonge gebruikers de app positief beoordeelt. De dagelijkse vragenlijsten zorgen er bij 54% van de jongeren voor dat ze actiever reflecteren op hun emoties en gedrag. Twintig procent gaf aan actiever te zijn geworden door de opdrachten, en eveneens twintig procent rapporteerde dat hun zelfkennis was toegenomen door de app.

Meer informatie

Kijk op GrowIt.nl

Waar: heel Nederland

Betrokken organisaties:


Deel deze pagina