Podcasts

Er zijn al veel initiatievenĀ om de boodschap en beweging van de Juiste Zorg op de Juiste Plek verder te brengen in de praktijk. Heb je al genoeg te lezen, maar wil je je toch laten inspireren? Op deze pagina vind je interessante podcasts.Ā 

Podcastseries

Zorg voor innoveren

Zorg voor innoveren is het centrale aanspreekpunt vanuit de overheid en informeert, adviseert en verbindt zorginnovatoren. Zorg voor innoveren (Zvi) bestaat uit vijf overheidspartijen die de krachten hebben gebundeld om ervoor te zorgen dat innovatieprocessen succesvol verlopen. In de podcast gaat Zvi dieper in op actualiteiten met experts op gebied van zorg en innovatie. Ze verbinden zorgprofessionals, ondernemers en burgers. Wat is hun visie op ontwikkelingen in het zorgveld?

Naar de podcast

Stem van de dokter (FMS)

In deze podcast gaan medisch specialisten met elkaar en andere deskundigen, zoals verpleegkundigen, patiƫnten en ziekenhuisbestuurders, in gesprek over belangrijke thema's binnen de zorg. Denk aan passende zorg, maatschappelijke rol van medisch specialisten, jonge medisch specialisten op de arbeidsmarkt, duurzaamheid, bestuurbaarheid in de zorg, praten over de dood en werkplezier.

Naar de podcast

De innovatieve huisarts

Huisarts Christian de Groot maakt podcasts van gesprekken die hij met andere huisartsen voert. In de podcasts worden best practices gedeeld. Zo wil Christian de drempel om aan de slag te gaan met innovatie en digitale zorg voor collegaā€™s te verlagen.

Naar de podcast

Digitale transformatie en innovatie (Vilans)

Vilans heeft tweeĀ podcastseries gemaakt over digitale transformatie en innovatie. In deĀ serie 'Vilans Ontmoet' vertellen experts uit de langdurende zorg over digitale transformatie in de zorg. In de serie 'We love Innovators' onderzoeken zorgvernieuwers, op persoonlijke titel, hoe de zorg toekomstbestendig kan worden gemaakt.

Naar de podcast

Digitale zorg en Preventie (NVZ)

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) maakt verschillende reeksen podcasts. In het kader van de Slimme Zorg Estafette is er een serie gemaakt over digitale zorg. In de podcasts vertellen (zorg)professionals, bestuurders en patiƫnten over hun ervaringen met digitale zorg. De podcasts over preventie richten zich op het Nationaal Preventieakkoord. Hier praat de NVZ met verschillende deskundigen over rookvrije zorg in ziekenhuizen.

Naar de podcast

Slimme zorg (Vintura)

In deze podcastserie gaat Arno Rutte, directeur bij Vintura, op zoek naar oplossingen waarmee een zorginfarct voorkomen kan worden. Door in gesprek te gaan met mensen die ertoe doen in de zorgsector hoor je wat volgens hen slimme zorg is.

Naar de podcast

Podcastafleveringen

Digitale toegang in de zorg: welke deuren kunnen allemaal open? (Nictiz)

In de aflevering gaat Bob van Os (programmamanager eID bij Nictiz) in gesprek met Chris Flim en Anouk van den Broek (VWS) over:

  • Wat de juiste zorg op de juiste plek en zorg op afstand betekenen
  • Hoe zorg slim geregeld kan worden door digitale innovatie
  • WatĀ PGOā€™s zijn en wat het verschil is met een portaal

Naar de podcast

Stijgende zorgkosten: ligt hier de oplossing? (BNR)

In deze BNR-podcast legt bestuurder Peter Bennemeer uit hoe hij in het Brabantse ziekenhuis Bernhoven een nieuwe koers insloeg. Hij stopte de perverse beloningsprikkels, maakte artsen verantwoordelijk en maakte afspraken met zorgverzekeraars. Dit resulteerde in meer zinnige zorg en tevreden patiƫnten en professionals.

Naar de podcast

Nu ingrijpen voor duurzaam betaalbaar zorgstelsel (BNR)

In deze BNR-podcast pleit Josefien Kursten, directeur regulering bij de Nederlandse Zorgautoriteit, voor een andere bekostiging in de zorg. We moeten van ziekte als verdienmodel naar gezondheid als verdienmodel, aldus Kursten. Zo kan de zorg bijdragen aan het functioneren van mensen en kwaliteit van leven.

Naar de podcast

Videoconsulten in Amsterdam UMC: onderzoek en lessons learned (NVZ)

In Amsterdam UMC werd al een paar jaar onderzoek gedaan naar videoconsulten en was al veel theoretische kennis in huis toen de coronacrisis uitbrak. Deze crisis zorgde voor een ā€“ letterlijk ā€“ vliegende start van de invoering. Daarover gaat deze aflevering van de NVZ-podcast Digitale zorg.

Naar de podcast

JZOJP: Een en al oog (Oogvereniging)

Bij welke klachten kan iemand terecht bij de optometrist en wanneer wordt iemand nog doorverwezen naar de oogarts? En hoe gaat de rol van de optometrist er uitzien? GabriĆ«lle Janssen van de Optometristen Vereniging Nederland (OVN) en Petra Kortenhoeven van de OogverenigingĀ gaan hierover in gesprekĀ in deze podcast.

Naar de podcast

Toetsing digitale zorg door zorgverzekeraars (Waardevolle AI voor gezondheid)

Verschillende zorgverzekeraars zijn aan de slag gegaan om gezamenlijke uitdagingen rond de beoordeling van digitale toepassingen aan te pakken. De samenwerking heeft geleid tot een leidraad en beoordelingskader voor het toetsen en selecteren van oplossingen. In deze podcast vertellen verschillende betrokkenen over de samenwerking en leidraad.

Naar de podcast

Samen de schouders eronder (Physio Global)

Wat is belang voor het analyseren van het gezondheidsprobleem van een patiĆ«nt met schouderklachten voor het wel of niet doorsturen naar een orthopeed? Welke patiĆ«nt is (niet) geschikt omĀ door te sturen in het kader van de Juiste Zorg op de Juiste Plek? Physio Global gaat in deze podcast in gesprek met orthopedisch chirurg Marc WagenerĀ en fysiotherapeut Beate Dejaco.

Naar de podcast

Deel deze pagina