15 september 2022

Netwerkzorg Dichtbij Wijzer ondersteunt transmurale samenwerking

De Netwerkzorg Dichtbij Wijzer is een hulpmiddel voor succesvolle samenwerking tussen zorgverleners over de muren van hun eigen domein. De wijzer is in maart 2022 geïntroduceerd en biedt handvatten voor een meer structureel aanbod van transmurale zorg. Het instrument kan ingezet worden in verschillende fasen van netwerkzorg. Vanaf het ontwerp en de start, maar ook bij uitbreiding van bestaande trajecten. 

Deel je ervaring met de Netwerkzorg Dichtbij Wijzer

Het samenwerkingsverband in Noord-Limburg had de primeur om met de Netwerkzorg Dichtbij Wijzer te gaan werken. De Juiste Zorg op de Juiste Plek is nieuwsgierig of ook andere initiatieven gebruikmaken of hebben gemaakt van de wijzer. En wat hun ervaringen zijn. Ben jij betrokken bij een initiatief om netwerkzorg op te zetten en hebben jullie de wijzer gebruikt? Dan komen we graag met je in contact. Vul onderstaande vragenlijst in of mail jouw ervaring naar info@dejuistezorgopdejuisteplek.nl

Vul de vragenlijst in

De vragenlijst bestaat uit vijf korte vragen.

Verschillende handen houden een puzzelstukje vast
© VWS

De Netwerkzorg Dichtbij Wijzer bestaat uit 3 delen:

  1. Deel 1 gaat in op de zorginhoud en is behulpzaam bij de gesprekken tussen zorgaanbieders. Bijvoorbeeld bij het maken van afspraken over triage en over wie wat gaat doen en op welke manier.
  2. Deel 2 is een tool voor bestuurders en management van bijvoorbeeld ziekenhuizen, huisartsorganisaties, VVT, en patiëntenorganisaties. Zij maken op organisatieniveau afspraken.
  3. In deel 3 staat de patiënt centraal. Dit deel helpt om de individuele wensen, voorkeuren en mogelijkheden van de patiënt te inventariseren. Het is een basis om het ‘samen beslissen’-gesprek aan te kunnen gaan met de zorgverleners in het netwerkzorgtraject. Dit moet bijdragen aan meer gepersonaliseerde zorg.

De Netwerkzorg Dichtbij Wijzer is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van VWS met medewerking van onder andere de Federatie Medisch Specialisten, de Landelijke Huisartsen Vereniging, Actiz en de Patiëntenfederatie Nederland. 

Deel deze pagina