Ziekenhuis geeft voedingsadvies op maat bij chronische ziekten

Miljoenen Nederlanders hebben een of meer chronische ziekten. Met goede voeding is bij deze groep veel gezondheidswinst te behalen. Toch maakt voedingsadvies vaak geen deel uit van de behandeling. Ziekenhuis Gelderse Vallei brengt daar verandering in. Behandelaars gebruiken daar de online vragenlijst Eetscore om voeding bespreekbaar te maken bij hun patiƫnten.

Boodschappentasje met bleekselderij, paprika, broccolu en tomaten
© Pexels / Polina Tankilevitch

Samen aanpak bepalen

Eetscore geeft inzicht in de voedingsgewoonten van patiƫnten. De patiƫnt krijgt een link toegestuurd naar een online vragenlijst die in 15 minuten in te vullen is. Bij het volgende consult bespreken arts en patiƫnt de uitkomsten. Arts en patiƫnt bepalen samen wat ze eerst aanpakken. Bijvoorbeeld meer groenten eten of minder alcohol drinken. Mensen krijgen daarmee begeleiding bij de verandering. Patiƫnten kunnen met Eetscore bovendien aan zelfmanagement doen: wanneer ze de vragenlijst later nogmaals invullen zien ze hun voortgang.

Gerichter doorverwijzen

Ziekenhuis Gelderse Vallei is de eerste in de reguliere zorg die Eetscore inzet. Na een aantal succesvolle pilots met de tool is deze nu voor alle behandelaars en patiƫnten beschikbaar via het e-healthplatform eZorg. Eetscore levert tijdwinst op voor de behandelaar, die het voedingspatroon nu niet meer apart hoeft uit te vragen tijdens het spreekuur. Daarnaast wordt het eenvoudiger om gericht door te verwijzen naar een diƫtist, omdat er een duidelijker beeld is van de knelpunten.

Meer informatie

Waar: Ede

Betrokken organisatie: Ziekenhuis Gelderse Vallei


Wat is er nodig om de Juiste Zorg op de Juiste Plek verder te brengen?

8 september: Congres Juiste Zorg op de Juiste Plek (FMS)

Is de Juiste Zorg op de Juiste Plek een kwaliteitsslag of een bezuiniging? Draait gepast gebruik van zorg om het behalen van kwantitatieve doelstellingen of om samen beslissen? Hoe bekostig je netwerkgeneeskunde? Hoe zorg je voor de juiste informatie op de juiste plek? Hoe versterk je de samenwerking met de eerste lijn? En wat verandert er voor aios? Meer dan veertig sprekers geven antwoord op deze, en vele andere vragen tijdens het geaccrediteerde online Federatiecongres ā€˜1001 Voorbeelden Juiste zorg op de juiste plekā€™ op woensdagmiddag 8 september.

Bekijk het programma
Deel deze pagina