Samen gezond Spreekuur in de wijk

De ‘Samen gezond Spreekuren’ in verschillende aandachtswijken in ’s-Hertogenbosch helpen mensen op weg om gezonder, bewuster en energieker te worden met voorzieningen en activiteiten in de wijk. De spreekuren worden gehouden in gezondheidscentra door een buurtsportcoach en/of een wijkgezondheidswerker van de GGD, eventueel aangevuld met een wijkwerker van Farent Sociaal werk.

Aziatisch koppel doet sportoefeningen buiten

Binnenlopen zonder afspraak

Doordat het spreekuur in het gezondheidscentrum is, kunnen mensen eenvoudig zonder afspraak binnenlopen. Ook kunnen mensen bij de huisarts, of een andere zorgprofessional hun gegevens achterlaten, waarna de buurtsportcoach of wijkgezondheidswerker hen belt om een afspraak in te plannen. De huisarts of een andere zorgprofessional kan mensen ook doorsturen naar dit spreekuur.

Tijdens het spreekuur bespreekt de professional  de mogelijkheden van de cliënt en geeft een leefstijladvies of advies voor een sociale activiteit of welzijn . Drie maanden na een bezoek aan het spreekuur is er een telefonische evaluatie. 

Betere samenwerking

De samenwerking tussen de eerstelijn, en de GGD, sportplatform ’S-PORT en Divers Sociaal Werk is verbeterd. Door het delen van de verantwoordelijkheid voor het spreekuur weten ze elkaar beter te vinden voor andere gezamenlijke activiteiten.

Drempels wegnemen

De patiënten vinden het fijn dat er iemand de tijd neemt om met ze te bespreken hoe het met ze gaat. Voor sommige mensen is de drempel te hoog om zelf naar een bepaalde activiteit te gaan; dan kan een buurtsportcoach de eerste keer meegaan. Mensen kunnen er ook terecht met vragen over bijvoorbeeld het jeugdsportfonds en het jeugdcultuurfonds.

Onder de aandacht brengen

Om het spreekuur bij professionals onder de aandacht te brengen is het spreekuur als pop-up opgenomen in de digitale agenda’s van huisartsen, worden de gesprekken teruggekoppeld aan huisartsen, en is er een duidelijke route naar naar de spreekkamer van het ‘Samen gezond Spreekuur’ aangebracht. Om het spreekuur onder de aandacht te brengen bij inwoners is er een vermelding van het spreekuur op de tv-schermen in de wachtkamer, in wijkkrantjes en folders.

Gezond in de Stad

De spreekuren zijn mede met GIDS middelen (stimuleringsprogramma Gezond in de Stad) opgezet.

Meer informatie

Waar: ‘s-Hertogenbosch

Betrokken organisaties:

Deel deze pagina