Wandelen als medicijn

Te vaak en te lang zitten heeft negatieve gevolgen voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Bewegen is een medicijn dat werkt voor veel aandoeningen. Huisartsen in Rotterdam hebben daarom het Looprecept ontwikkeld.

animatie waarop verschillende personen wandelen
© Looprecept

Bewegen onderbelicht als remedie

De positieve effecten van wandelen worden vaak niet belicht. Ondanks wetenschappelijk bewijs dat bewegen helpt tegen diabetes, hartklachten, burn-outs, angststoornissen en depressies, wordt bewegen weinig voorgeschreven. Veel pati├źnten krijgen medicatie terwijl bewegen net zo goed of zelfs beter werkt voor hun kwaal.

10.000 stappen

Met het Looprecept wordt bewegen het nieuwe medicijn. Pati├źnten krijgen van hun huisarts een stappenteller en beweegtips om toe te werken naar 10.000 stappen per dag. Het Looprecept kan de opmaat zijn naar een gezonde en actieve leefstijl.

Meer dan 54 wandelgroepen actief

Om het goede voorbeeld te geven, hebben de Rotterdamse initiatiefnemers wandelgroepen opgezet in hun huisartsenpraktijken. Twee keer per week maakt de huisarts een wandeling van dertig minuten met een groep pati├źnten. Het blijkt een gouden formule: ruim vijftig andere huisartsenpraktijken zijn inmiddels gestart met een eigen wandelgroep.

Meer weten?

Kijk op Looprecept.nl

Waar: regio Rotterdam

Betrokken organisaties:

Deel deze pagina