Welzijn op Recept ondersteunt mensen met psychosociale klachten

Huisartsen zien veel mensen met psychosociale klachten, zoals slaapproblemen, piekeren of somberheid. Traditioneel behandelen huisartsen deze klachten met medicatie of een doorverwijzing naar een psycholoog. Met Welzijn op Recept verwijst de huisarts deze mensen nu door naar een welzijnscoach.

Persoon is in balans op de slack line
© VWS / PureBudget

Activiteiten als recept

De welzijnscoach gaat samen met de cliƫnt op zoek naar activiteiten die bij kunnen dragen aan een gelukkiger gevoel. Alle activiteiten zijn gericht op interactie en een gezonde denk- en leefstijl. Onderzoek van de gemeente Midden-Groningen laat zien dat 60% van de deelnemende patiƫnten meer welbevinden ervaart. Welzijn op Recept heeft een positief effect op het vertrouwen en de zelfredzaamheid. Hierdoor zijn er minder doorverwijzingen naar specialistische zorg.

Sociale verschillen verkleinen

Dit project is voor gemeenten een manier om gezondheidsverschillen en sociale verschillen tussen bewoners terug te dringen. In Amsterdam is bijvoorbeeld een ontzettend groot welzijnsaanbod. Het probleem is dat er een groep is die het aanbod niet weet te vinden. Welzijn op Recept helpt Amsterdammers dit aanbod te vinden. In Amsterdam krijgen de huisartsen ook een maatschappelijk dienstverlener toegewezen. Die kan problemen buiten het welzijnsdomein opvangen, zoals schulden.

Zinvolle samenwerking

Huisartsen en praktijkondersteuners ervaren de samenwerking tussen eerstelijnszorg en welzijnswerk als zinvol. Ze krijgen een goede terugkoppeling van de welzijnscoach en zien dat cliĆ«nten minder vaak terug komen. Uit onderzoek van het Landelijk Kennisnetwerk blijkt wel dat het aantal doorverwijzingen nog relatief laag ligt.Ā 

Tips: zorg voor voldoende activiteiten en onderhoud het netwerk

Het is belangrijk dat er genoeg activiteiten zijn om mensen voor op te geven, zodat de welzijnscoach echt een schakelfunctie heeft. Als de coach eerst een aanbod moet creƫren, wordt het onbeheersbaar. Verder leert de ervaring dat Welzijn op Recept continue onderhoud nodig heeft. Een opgebouwd netwerk kan snel uit elkaar vallen. Door een vakantieperiode of griepgolf kan de aandacht in een dip raken.

Contactgegevens

Meer weten? Neem contact op met de initiatiefnemer van Welzijn op Recept Amsterdam.

Waar: heel Nederland

Betrokken partijen: