Thuisbehandeling met antibiotica-infuus

Soms heeft iemand langere tijd antibiotica nodig via een infuus. Bijvoorbeeld bij een ernstige infectie of een infectie met resistente bacteriën. Patiënten van het Flevoziekenhuis kunnen deze behandeling nu ook thuis afmaken, dankzij een samenwerking met Zorggroep Almere. Een multidisciplinair team zorgt dat dit veilig en prettig gebeurt.

Aafke Cents, verpleegkundig specialist infectieziekten
© Flevoziekenhuis

Multidisciplinair team

Niet alle soorten antibiotica zijn in tabletvorm verkrijgbaar. Soms is een infuus noodzakelijk. Tot voor kort betekende dit dat een patiënt veertien dagen in het ziekenhuis moest worden opgenomen. In het Flevoziekenhuis is daar verandering in gekomen met de komst van het OPAT-team: Outpatient Parenteral Antimicrobial Treatment. Dit team bestaat uit een infectioloog, verpleegkundig specialist, apotheker en transferverpleegkundige. 

Na enkele dagen naar huis

De behandeling begint nog steeds in het ziekenhuis of op de polikliniek. Maar als alles goed gaat en de patiënt koortsvrij is, kan de behandeling thuis worden voortgezet. Meestal is dat al na enkele dagen, soms zelfs nog dezelfde dag, afhankelijk van het soort infectie. Het OPAT-team beoordeelt of iemand geschikt is voor thuistoediening van de antibiotica. Ook bij eventuele vragen of problemen staat het OPAT-team paraat. 

Dagelijkse dingen doen

De patiënt krijgt een cassette met antibiotica mee naar huis. Die kan in een tasje om de nek of aan de heup worden gedragen en is via een slangetje verbonden met de ader in de bovenarm. Het systeem is klein en licht en kan daardoor overal mee naartoe worden genomen. Dit stelt de patiënt in staat om de normale dagelijkse dingen te blijven doen. 

Thuiszorg komt langs

De thuiszorg speelt een belangrijke rol bij de thuisbehandeling. Een of meerdere keren per dag komt de technisch thuiszorgverpleegkundige van Zorggroep Almere langs om het infuus te verwisselen. Soms moet de bloedspiegel gemeten worden, om de dosering van de antibiotica daarop aan te passen. Ook die taak voert de verpleegkundige uit. De meeste patiënten worden een dag voordat de antibioticabehandeling klaar is, terugverwacht op de polikliniek in het ziekenhuis. Dan controleert de arts of alles goed gaat, of de behandeling kan worden stopgezet of eventueel moet worden verlengd of aangepast. 

Voorspoediger herstel

Dankzij deze thuisbehandeling kan de patiënt eerder naar huis. Bovendien voelen veel patiënten zich thuis beter dan in het ziekenhuis. Daardoor verloopt het herstel vaak voorspoediger. Ook heb je als patiënt minder risico op eventuele infecties vanuit het ziekenhuis. De meeste patiënten ervaren de thuisbehandeling als veilig en prettig.

JZOJP doen we samen
Stel je vraag aan de initiatiefnemer

Wil je meer weten over dit praktijkvoorbeeld? We brengen je graag in contact met de initiatiefnemer. Mail je contactverzoek via de knop hieronder en we sturen je binnen 2 werkdagen de contactgegevens door.

Mail je verzoek

Over dit initiatief

Waar: Almere

Betrokken organisaties:


Deel deze pagina