Beademingsapparatuur thuis instellen

Patiënten die afhankelijk zijn van beademing, moesten eerder zo’n acht dagen in het ziekenhuis verblijven. Dat was de tijd die nodig was om de beademingsapparatuur goed in te stellen. Bij het thuis instellen van de apparatuur kunnen patiënten in de eigen omgeving blijven en vertrouwen op dezelfde kwaliteit van zorg. Daarnaast heeft de patiënt meer eigen regie. Zo blijkt uit deze nieuwe aanpak van UMC Groningen.

Man zit in stoel aan beademingsapparatuur
© UMCG

Besparing van 3000 euro per patiënt

Bij het thuis starten van de beademing sluit de verpleegkundig specialist de patiënt aan op de apparatuur en wordt telemonitoringapparatuur geplaatst, om de patiënt op afstand te kunnen volgen. Voor de behandeltijd van de verpleegkundig specialist maakt het niet uit of dit thuis of in het ziekenhuis gebeurt. De beddendruk in het ziekenhuis afneemt neemt wel af. Daarmee wordt €3.000  per patiënt bespaard.

Betere zorg voor patiënt

Ook de resultaten voor de patiënt zijn veelbelovend. Uit onderzoek blijkt dat het thuis instellen van de apparatuur net zo goed werkt als in het ziekenhuis. Patiënten kunnen nu gerust thuisblijven en vertrouwen op dezelfde kwaliteit van zorg. Daarnaast heeft de patiënt meer eigen regie. Bij het thuis instellen regelt de patiënt het instructiemoment. De patiënt nodigt uit wie hij of zij er graag bij wil hebben. Mensen vinden dat heel prettig en kunnen dat bovendien heel goed zelf. Zo leert de patiënt samen met zijn zorgcircuit.

Uitrollen in heel Nederland

Bovenstaand voorbeeld is onderdeel van het Homerun-project. In 2014 zijn de vier Nederlandse centra voor thuisbeademing dit gezamenlijk begonnen. Onder leiding van longarts Ries van den Biggelaar, Erasmus MC, onderzoeken zij of het thuis starten van de beademing in heel Nederland mogelijk is. In 1991 waren er ‘slechts’ 200 patiënten in Nederland die chronische beademing nodig hadden. Maar in 2017 waren dat er meer dan 3.500. Dit aantal zal volgens de voorspellingen van de World Health Organization alleen nog maar verder toenemen.

Meer informatie

Kijk op UMCG.nl

Waar: Groningen

Betrokken organisatie: UMC Groningen

Deel deze pagina