De Juiste Zorg op de Juiste Plek

Beademingsapparatuur thuis instellen

PatiĆ«nten die afhankelijk zijn van beademing, moesten eerder zoā€™n acht dagen in het ziekenhuis verblijven. Dat was de tijd die nodig was om de beademingsapparatuur goed in te stellen. Bij het thuis instellen van de apparatuur kunnen patiĆ«nten in de eigen omgeving blijven en vertrouwen op dezelfde kwaliteit van zorg. Daarnaast heeft de patiĆ«nt meer eigen regie. Zo blijkt uit deze nieuwe aanpak van UMC Groningen.

Man zit in stoel aan beademingsapparatuur
© UMCG

Besparing van 3000 euro per patiƫnt

Bij het thuis starten van de beademing sluit de verpleegkundig specialist de patiƫnt aan op de apparatuur en wordt telemonitoring apparatuur geplaatst, om de patiƫnt op afstand te kunnen volgen. Voor de behandeltijd van de verpleegkundig specialist maakt het niet uit of dit thuis of in het ziekenhuis gebeurd. De beddendruk in het ziekenhuis afneemt neemt wel af. Daarmee wordt 3.000 euro per patiƫnt bespaard.

Betere zorg voor patiƫnt

Ook de resultaten voor de patiƫnt zijn veelbelovend. Uit onderzoek blijkt dat het thuis instellen van de apparatuur net zo goed werkt als in het ziekenhuis. Patiƫnten kunnen nu gerust thuis blijven en vertrouwen op dezelfde kwaliteit van zorg. Daarnaast heeft de patiƫnt meer eigen regie. Bij het thuis instellen regelt de patiƫnt het instructiemoment. De patiƫnt nodigt uit wie hij of zij er graag bij wil hebben. Mensen vinden dat heel prettig en kunnen dat bovendien heel goed zelf. Zo leert de patiƫnt samen met zijn zorgcircuit.

Uitrollen in heel Nederland

Bovenstaand voorbeeld is onderdeel van het Homerun-project. In 2014 zijn de vier Nederlandse centra voor thuisbeademing dit gezamenlijk begonnen. Onder leiding van longarts Ries van den Biggelaar, Erasmus MC, onderzoeken zij of het thuis starten van de beademing in heel Nederland mogelijk is. In 1991 waren er ā€˜slechtsā€™ 200 patiĆ«nten in Nederland die chronische beademing nodig hadden. Maar in 2017 waren dat er meer dan 3.500. Dit aantal zal volgens de voorspellingen van de World Health Organization alleen nog maar verder toenemen.

Contactgegevens

Waar: Groningen

Betrokken organisatie: UMC Groningen

Deel deze pagina