Chemokuur thuis

Patiënten met kanker zijn regelmatig in het ziekenhuis voor hun behandeling. Ziekenhuis Gelderse Vallei geeft een deel van deze behandelingen bij de patiënt thuis. De patiënt blijft zo in de eigen omgeving en de verpleegkundige heeft één op één aandacht voor de patiënt. Zo sluit de zorg beter aan bij wat patiënten graag willen.

Mensen willen het liefst thuis behandeld worden

Uit onderzoek van de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiënten Organisaties blijkt dat 24% van de patiënten met kanker het liefst een behandeling aan huis heeft. Want een ziekenhuisbezoek is bijvoorbeeld lichamelijk inspannend en vaak lastig te organiseren. Zo moet een patiënt vervoer regelen of naasten moeten vrij nemen om mee te gaan naar het ziekenhuis.

Zieke vrouw ligt naar buiten te kijken
© VWS / PureBudget

Oncocar

Ziekenhuis Gelderse Vallei zet daarom de Oncocar in. Dat is een bus die is uitgerust met apparatuur en medicijnen voor chemo behandelingen. Om zo min mogelijk ziekenhuis gevoel mee te brengen hebben de verpleegkundigen geen wit pak aan.

Ook is de bus niet beplakt met stickers. De Oncocar is al langer actief, maar niet eerder wilden zoveel patiënten er gebruik van maken. Daarom rijdt de bus nu niet één, maar twee dagen per week. Patiënten krijgen niet alle behandelingen thuis.

Vanwege de veiligheid kan dat alleen bij een deel van de kuren. Zo is de eerste kuur altijd in het ziekenhuis. Daar beoordelen verpleegkundigen hoe de patiënt op de kuur reageert en of hij of zij bijvoorbeeld makkelijk te prikken is. Als dat allemaal goed gaat en de thuissituatie het toelaat, kunnen de overige kuren thuis plaatsvinden.

Volledige aandacht

Voor de patiënt is het een belangrijk voordeel dat deze thuis de volledige aandacht van de verpleegkundige krijgt. In het ziekenhuis lukt dat niet, terwijl de patiënt thuis anderhalf uur de volle aandacht heeft. Daarnaast is het ook fijn voor de verpleegkundigen. Het werk op een klinische afdeling is namelijk erg pittig. Als een verpleegkundige een dag in de week patiënten thuis bezoekt, zorgt dat voor een adempauze. Het geeft ze energie en voldoening om patiënten de volledige aandacht te geven. Daardoor houden verpleegkundigen hun werk langer vol en zijn ze dus langdurig inzetbaar.

Meer voldoening personeel en extra personeelskosten

Toch heeft deze werkwijze ook een nadeel. Het is minder efficiënt. De extra personeelskosten betaalt het ziekenhuis. Maar deze aanpak zorgt er ook voor dat personeel meer voldoening uit hun werk haalt, waardoor ze het langer volhouden en dus langer inzetbaar zijn. De Gelderse Vallei ziet daarom graag dat er doorlopend geld beschikbaar komt voor oncologische behandelingen aan huis.

Deel deze pagina