Regionaal ziekenhuis levert nazorg stamceltransplantaties dichter bij huis

Stamceltransplantaties worden in gespecialiseerde medische centra uitgevoerd. De nazorg van transplantatiepati├źnten is intensief en duurt gemiddeld twee ├á drie weken. Om deze zorg dichter bij huis te leveren neemt het Flevoziekenhuis de nazorg over van het Amsterdam UMC voor pati├źnten uit Flevoland en Salland.

Intensieve nazorg dicht bij huis

Arts in gesprek met een patiënt
© Flevoziekenhuis

Na een stamceltransplantatie is een pati├źnt kwetsbaar voor infecties door een sterk verzwakt afweersysteem. Ook hebben veel pati├źnten last van misselijkheid en kunnen de slijmvliezen van de mond beschadigd zijn. Veel pati├źnten moeten daarom een aantal dagen via een infuus gevoed worden, waarvoor ze moeten worden opgenomen. De herstelperiode duurt gemiddeld drie maanden. De samenwerking tussen het Amsterdam UMC en het Flevoziekenhuis maakt het mogelijk voor pati├źnten om dit intensieve traject dicht bij huis te volgen. Ze zijn daardoor minder tijd en energie kwijt aan het reizen naar het academisch ziekenhuis.

Extra scholing en continue beschikbaarheid

De ziekenhuizen werken sinds 2019 samen, nadat een hematoloog die in beide ziekenhuizen werkt het project opzette. Om deze complexe zorg te mogen leveren heeft het Flevoziekenhuis haar medisch personeel extra geschoold. Ook is er in het ziekenhuis 24 uur per dag een hematoloog beschikbaar. De behandelende hematologen werken zowel in het Flevoziekenhuis als het Amsterdam UMC. De pati├źnt heeft tijdens het hele traject dus dezelfde behandelaar.

JZOJP doen we samen

Stel je vraag aan de initiatiefnemer

Wil je meer weten over dit praktijkvoorbeeld? We brengen je graag in contact met de initiatiefnemer. Mail je contactverzoek via de knop hieronder en we sturen je binnen 2 werkdagen de contactgegevens door.

Mail je verzoek

Waar: Flevoland

Betrokken organisaties:


Deel deze pagina