Regionaal ziekenhuis levert nazorg stamceltransplantaties dichter bij huis

Stamceltransplantaties worden in gespecialiseerde medische centra uitgevoerd. De nazorg van transplantatiepatiƫnten is intensief en duurt gemiddeld twee Ơ drie weken. Om deze zorg dichter bij huis te leveren neemt het Flevoziekenhuis de nazorg over van het Amsterdam UMC voor patiƫnten uit Flevoland en Salland.

Intensieve nazorg dicht bij huis

Arts in gesprek met een patiënt
© Flevoziekenhuis

Na een stamceltransplantatie is een patiƫnt kwetsbaar voor infecties door een sterk verzwakt afweersysteem. Ook hebben veel patiƫnten last van misselijkheid en kunnen de slijmvliezen van de mond beschadigd zijn. Veel patiƫnten moeten daarom een aantal dagen via een infuus gevoed worden, waarvoor ze moeten worden opgenomen. De herstelperiode duurt gemiddeld drie maanden. De samenwerking tussen het Amsterdam UMC en het Flevoziekenhuis maakt het mogelijk voor patiƫnten om dit intensieve traject dicht bij huis te volgen. Ze zijn daardoor minder tijd en energie kwijt aan het reizen naar het academisch ziekenhuis.

Extra scholing en continue beschikbaarheid

De ziekenhuizen werken sinds 2019 samen, nadat een hematoloog die in beide ziekenhuizen werkt het project opzette. Om deze complexe zorg te mogen leveren heeft het Flevoziekenhuis haar medisch personeel extra geschoold. Ook is er in het ziekenhuis 24 uur per dag een hematoloog beschikbaar. De behandelende hematologen werken zowel in het Flevoziekenhuis als het Amsterdam UMC. De patiƫnt heeft tijdens het hele traject dus dezelfde behandelaar.

JZOJP doen we samen

Stel je vraag aan de initiatiefnemer

Wil je meer weten over dit praktijkvoorbeeld? We brengen je graag in contact met de initiatiefnemer. Mail je contactverzoek via de knop hieronder en we sturen je binnen 2 werkdagen de contactgegevens door.

Mail je verzoek

Waar: Flevoland

Betrokken organisaties:


Deel deze pagina