30 september 2021

Verbinding staat centraal in Week tegen Eenzaamheid

Een op de tien Nederlanders voelt zich eenzaam, en onder 75-plussers is dat zelfs meer dan de helft. Veel mensen praten niet over hun eenzaamheid. Om dit onderwerp onder de aandacht te brengen, vindt van 30 september tot en met 7 oktober de Week tegen Eenzaamheid plaats. Wat kun jij deze week (en daarna) doen voor een ander?

Eenzaamheid herkennen

Lunchtafel waaraan ouderen en kinderen samen eten
© Een tegen Eenzaamheid

Wat eenzaamheid is en hoe het voelt is voor iedereen verschillend. Het is niet aan mensen te zien of zij zich eenzaam voelen en er wordt weinig over gepraat. Daarom is het goed om scherp te zijn op signalen die kunnen wijzen op eenzaamheid. Heb je als organisatie contact met eenzame ouderen? Kijk wat jij kunt doen. Extra aandacht geven of gelegenheid bieden samen een kopje koffie te drinken: een klein gebaar kan het verschil maken.

Signalen van eenzaamheid herkennen

Tips voor de aanpak van eenzaamheid

De Week tegen Eenzaamheid is een initiatief vanuit het actieprogramma Een tegen Eenzaamheid van het ministerie van VWS. In heel Nederland worden activiteiten georganiseerd om eenzaamheid tegen te gaan. Vier betrokkenen van dit actieprogramma geven op de website van het programma tips voor de aanpak van eenzaamheid. Carla Dieteren, wethouder in Nederweert, geeft bijvoorbeeld mee:

Bekijk alle tips

7 oktober: online event voor professionals en vrijwilligers

Werk je met kwetsbare mensen, bijvoorbeeld met eenzame ouderen? En ben je op zoek naar meer handvatten om hen goed te ondersteunen? Laat je dan inspireren tijdens de gratis online slotbijeenkomst van de Week tegen Eenzaamheid op 7 oktober, van 15.30 tot 17.00 uur. Je krijgt inzichten in de werking en het belang van een luisterend oor door de bekende psycholoog Manu Keirse. Van specialist ouderencommunicatie en oprichter van Up!, Alet Klarenbeek, krijg je tips  over communicatie. Directeur Oranje Fonds Sandra Jetten en projectleider bij Gemeente Maassluis Wendy Hofman vertellen over hun aanpak en financiering van initiatieven. Filosofe Stine Jensen gaat tot slot in gesprek over krachtig converseren.

Meld je aan


Deel deze pagina