Palliatieve patiënten ontzorgd met Farmabuddy

De Academische Apotheek Stevenshof wilde betere zorg op maat leveren aan palliatieve patiƫnten en hun mantelzorgers. Zo ontstond het concept Farmabuddy.

Personen houden elkaars handen vast
© VWS / PureBudget

Vast aanspreekpunt in de apotheek

PatiĆ«nten met palliatieve zorgbehoefte Ā krijgen twee Farmabuddyā€™s. Dit zijn apothekersassistenten met extra kennis over palliatieve zorg. Zij zijn in de apotheek het vaste aanspreekpunt voor de patiĆ«nt en zijn/haar mantelzorger(s). Dankzij Farmabuddy hoeft een patiĆ«nt of mantelzorger zijn verhaal niet onnodig te herhalen.

De Farmabuddy heeft nauw contact met de patiƫnt en kent de specifieke zorgbehoeften. Hierdoor kan zij veel voorkomende problemen met medicatie en hulpmiddelen voor zijn of sneller een arts inschakelen als dat nodig is.

Het persoonlijke contact zorgt ervoor dat het werk voor de apothekersassistenten ook meer voldoening geeft. PatiĆ«nten en mantelzorgers zijn enorm positief over Farmabuddyā€™s.

Samenwerking met huisarts en wijkverpleging

Omdat de zorgbehoefte tijdens de laatste levensfase snel verandert, is een goede afstemming noodzakelijk. Zowel in de apotheek zelf als in het contact met huisarts, wijkverpleging en mantelzorgers. Dit kan verspilling van tijd, geneesmiddelen, hulpmiddelen en energie voorkomen.

Lastig om juiste patiƫnten te bereiken

Het blijkt vaak nog lastig om patiĆ«nten te herkennen die voor deze zorg in aanmerking komen. Het apotheekteam ziet hen vaak pas in het laatste stadium voor overlijden. Achteraf horen ze dan terug dat mantelzorgers veel eerder Farmabuddyā€™s gewild hadden, als ze hadden geweten dat het bestond. En voor apothekersassistenten is het wel even wennen, om veel directer bij de zorg betrokken te zijn in deze moeilijke fase van het leven.

Met subsidie van het VWS Programma ā€œAanpak verspilling in de zorgā€ is er door SIR een scholingsprogramma ontwikkeld voor andere apotheekteams.

Contactgegevens

Meer weten? Neem contact op met de initiatiefnemer.

Waar: Leiden

Betrokkenen: