Zorgcentrale Noord coördineert acute zorgvragen

In acute situaties komen mensen niet altijd meteen bij de juiste zorgverlener uit. Ambulances rukken uit terwijl de zorgvraag bij de huisarts hoort of mensen bellen de wijkverpleegkundige om daarna alsnog naar het ziekenhuis te moeten. In Zwolle pakken huisartsenposten, de ambulancevoorziening en de wijkverpleging dit probleem samen aan met het Springplankproject: een samenwerking tussen Medrie, Ambulance IJsselland, Icare en Zorgcentrale Noord (ZCN).

Medewerkers van Zorgcentrale Noord bekijken samen meldingen op de computer
© Zorgcentrale Noord

Alle oproepen op een plek

Alle telefoontjes vanuit de regio Zwolle naar de thuiszorg en persoonsalarmering, 112 (ambulancezorg) en de Huisartsenpost komen in dezelfde ruimte terecht. In dit coƶrdinatiecentrum staan beeldschermen en communicatieapparatuur. Een verpleegkundig zorgcentralist van ZCN, een verpleegkundig centralist van de Meldkamer Oost-Nederland (MON) en een triagist van Medrie bemensen deze in de namiddag- en avonduren. Samen bepalen zij welke zorg een cliƫnt nodig heeft in het geval van een niet-levensbedreigende situatie.

Snel schakelen

Omdat de drie professionals bij elkaar zitten, kunnen ze snel schakelen. Er gaat geen kostbare tijd verloren en het voorkomt dubbele inzet van professionals. Een ander voordeel is dat de centralisten en de triagist van elkaar leren. Ze gaan elkaars taal spreken en krijgen inzicht in elkaars expertise. Daardoor kun je veel gerichter zorg inzetten.

Uitbreiden naar ggz en jeugd- en gezinszorg

De initiatiefnemers van het SpringplankprojectĀ willen in de toekomst meer gaan samenwerken met de ggz en de jeugd- en gezinszorg. Nu hebben die nog hun eigen zorgpaden. Door de handen ineen te slaan kunnen ook mensen met psychische problematiek en gezinnen door de juiste zorgverlener geholpen worden.

Springplankprojecten voor betere afstemming

Het coƶrdinatiecentrum is een pilot in het kader van de Springplankprojecten. Dit zijn projecten door heel Nederland om de samenwerking tussen huisartsenposten en regionale ambulancevoorzieningen te verbeteren. De Zwolse pilot is tot nu toe de meest uitgebreide van alle projecten.

Meer informatie

Kijk op ZCN.nl.

Waar: Zwolle

Betrokken organisaties:

Deel deze pagina