Goede samenwerking tussen Wmo en GGZ

Soms lijkt er sprake van een psychiatrische crisis, terwijl het daadwerkelijk gaat om een psychosociale crisis. Iemand dreigt bijvoorbeeld met zelfmoord vanwege schulden waar hij niet meer uit komt. Om ervoor te zorgen dat deze patiënten snel bij de juiste zorgverlener terechtkomen, bedachten de gemeente Deventer en het  ggz-crisisteam van Dimence een efficiënte samenwerkingsconstructie.

Zittende vrouw kijkt moeilijk en houdt haar hoofd vast
© VWS / PureBudget

Ggz-crisisteam verwijst direct door

Normaal gesproken zijn bij sociale problematiek twee diensten 24/7 beschikbaar: het ggz-crisisteam en de politie. Veel problemen horen bij beide niet thuis. De gemeente Deventer besloot dat een doorverwijzing van het ggz-crisisteam voortaan voldoende is: de Wmo-aanbieder mag direct tien uur zorg inzetten. Dit scheelt veel onnodige administratie. Daarna helpt het sociaal wijkteam verder.

Geen nieuwe contracten nodig

Cliënten worden ingevoerd in het systeem maar er hoeft geen ondersteuningsplan of beschikking gemaakt te worden. Het toewijzingsbericht aan een aanbieder kan wel verstuurd worden, waardoor deze gewoon een rekening kan sturen. Op deze manier past de zorg binnen de gewone contracten, maar wordt het sneller geleverd.

Sneller en eerder de juiste hulp

De Wmo- en ggz-teams werken nu slimmer en actiever samen, de afspraken zijn duidelijk. Zodra plotseling een psychiatrisch en sociaal-maatschappelijk probleem ontstaat, doen zij beiden waar ze goed in zijn. Door wachttijden modderden cliënten soms 6 tot 8 weken zelf aan. Door deze nieuwe samenwerking kunnen hulpverleners direct helpen. In 2018 hebben de Deventerse zorgverleners via deze snelle weg 19 mensen geholpen die eerder niet in beeld waren.

Na een succesvolle proefperiode heeft de gemeente Deventer besloten de ondersteuning blijvend aan te bieden. 

Contactgegevens

Meer weten? Neem contact op met de initiatiefnemer.

Waar: Deventer

Betrokken organisaties:

Meer informatie

Lees het Skipr artikel "Deventer heeft succes met aanpak verwarde personen"

Deel deze pagina