Fietsende huisarts levert zorg bij patiënten thuis

Een huisarts zonder personeel, die per bakfiets huisbezoeken brengt: is dit de toekomst? Sinds februari 2021 brengt huisarts Joep ter Haar het vernieuwende concept ā€˜Biking Doctorsā€™ in praktijk in het centrum van Den Haag. Door technologie slim in te zetten heeft Ter Haar meer tijd voor zijn patiĆ«nten en hebben patiĆ«nten meer keuze in de vorm waarin zij zorg ontvangen.

Medisch uitgeruste bakfiets

Biking Doctors rust op twee pijlers: zorg op afstand voor de patiƫnten bij wie dit kan en face-to-face consulten bij patiƫnten thuis waar nodig. 70 procent van de consulten vinden telefonisch of digitaal plaats. Wanneer dat niet wenselijk of mogelijk is, stapt Ter Haar op zijn bakfiets, die is uitgerust met alle nodige medische hulpmiddelen. Patiƫnten die niet thuis behandeld willen worden, kunnen naar de speciaal ingerichte hotelkamer in hartje Den Haag komen die dient als praktijkruimte.

Persoonlijke band

Als eenpitter zonder assistent of praktijkondersteuner plant huisarts Ter Haar alle consulten direct met patiƫnten in. Hoewel dit hem iets meer tijd kost, scheelt het de patiƫnt overbodige gesprekken en wachttijd. Ook bouwt de huisarts daardoor een meer persoonlijke band op met patiƫnten. En doordat veel consulten op afstand kunnen plaatsvinden, houdt Ter Haar uiteindelijk meer tijd over voor de patiƫnten die hij fysiek ziet.

Flexdokters

Het idee voor Biking Doctors ontstond toen Ter Haar als waarnemer werkte in een Brabantse huisartsenpraktijk die werkte volgens het concept van Flexdokters. Binnen dit concept communiceren huisarts primair via een app met hun patiƫnten, en kunnen patiƫnten direct contact opnemen met hun arts. De efficiƫntie en patientgerichtheid hiervan inspireerden Ter Haar om Biking Doctors op te zetten.

Meer informatie

Kijk op Bikingdoctors.nl

Waar: Den Haag

Betrokken organisaties:

Deel deze pagina