Inzicht in zorgbehoefte ggz met regiobeelden

Regiobeelden zijn het middel bij uitstek om de juiste zorg op de juiste plek te leveren. Dat geldt ook voor de ggz. 43 Nederlandse gemeenten en Zilveren Kruis bundelden daarom hun krachten en hun data om beter te begrijpen wie er in de regio geestelijke gezondheidszorg nodig hebben.

Man kijkt somber uit het raam
© Fotoabonnementen

Gezamenlijke ggz-strategie

Welke mensen hebben geestelijke gezondheidszorg nodig en wat voor zorg en ondersteuning hebben zij nodig, nu en in de toekomst? Met die vraag in gedachten ontwikkelden Zilveren Kruis en de aangesloten gemeenten hun regiobeelden, met financiële ondersteuning van ZonMw. De informatie die de regiobeelden opleveren, versterkt de samenwerking tussen gemeenten en de zorgverzekeraar. Op basis van de gevonden inzichten kunnen zij hun samenwerkingsagenda invullen en een gerichte strategie bepalen om inwoners van de regio de juiste geestelijke gezondheidszorg te bieden.

Grootschalige bundeling van declaratiedata

Voor de regiobeelden brachten de gemeenten en Zilveren Kruis hun (geanonimiseerde) data over ggz-declaraties samen. Een dergelijke bundeling van data was in Nederland nog niet eerder op zo’n grote schaal gedaan. In een reeks gesprekken interpreteerden de deelnemende partijen vervolgens de verzamelde data, onder begeleiding van expertbureau jb Lorenz. Op basis van 80 indicatoren heeft jb Lorenz vervolgens voor alle gemeenten vier factsheets voor intern gebruik gemaakt, over verschillende vormen van ggz.

Meer informatie

Contactgegevens

Meer weten? Neem contact op met de initiatiefnemer.

Waar: heel Nederland

Betrokken organisaties: