Dans op Recept bij chronische aandoeningen

Mensen met de ziekte van Parkinson en andere chronische aandoeningen hebben vaak moeite met sportactiviteiten, terwijl ze juist baat hebben bij bewegen. Speciale danslessen blijken een uitkomst: met het Friese Dans op Recept werken mensen aan hun conditie en hun zelfvertrouwen.

Dansen helpt conditie en zelfvertrouwen op te bouwen

Een vrouw in rolstoel en haar partner volgen de instructies van een dansdocente.
© Christian Kamminga

Sinds 2017 biedt Dans op Recept op negen locaties in Friesland danslessen aan voor mensen met parkinson en hun mantelzorgers. In 2021 is het aanbod uitgebreid met lessen voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en chronische pijnklachten. In de danslessen werken deelnemers aan conditie, kracht, balans, muzikaliteit, creativiteit, coƶrdinatie en ontspanning. De lessen hebben ook een sociale functie. Mensen zijn onder gelijkgestemden en voor en na de les is er tijd om samen koffie te drinken. De danslessen hebben een positief effect op het zelfvertrouwen. Doordat mensen hun lichaam herontdekken durven ze vaak ook meer te ondernemen in hun dagelijks leven.

Mensen met parkinson dansen in voorstelling

Het zaadje voor Dans op Recept werd geplant toen Marlien Seinstra, de artistiek directeur van De Dans Divisie, op verzoek van een fysiotherapeut in Leeuwarden danslessen ging aanbieden voor mensen met parkinson. Dit resulteerde in 2016 in een dansvoorstelling met mensen met parkinson, mantelzorgers en professionele dansers. De provincie FryslĆ¢n was onder de indruk en benaderde Seinstra met de vraag om danslessen op te zetten voor de hele provincie.

Samenwerking met patiƫnten

De lessen zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met patiƫnten. Vanaf het begin hebben deelnemers feedback gegeven over wat wel en niet werkt. Ook is er steeds samengewerkt met revalidatieartsen en fysiotherapeuten, en was er een strategisch adviseur van de gemeente Leeuwarden betrokken.

Minder of geen fysio meer nodig

Uit onderzoek van Revalidatie Friesland blijkt dat Dans op Recept bijdraagt aan een vermindering van de parkinson ziekte-effecten en een zeer positieve bijdrage levert aan het zelfvertrouwen van de deelnemers. Bovendien had 55% van de deelnemers minder of helemaal geen fysiotherapie meer nodig na het volgen van de lessen. Mede dankzij deze veelbelovende resultaten heeft zorgverzekeraar De Friesland besloten Dans op Recept (deels) te vergoeden vanaf 1 januari.

Tip: werk samen met zorginstellingen

De ervaring van Dans op Recept leert dat samenwerking essentieel is voor een mooi resultaat. De artistiek directeur geeft daarom als tip: zorg dat je samenwerkt met zorginstellingen en doe wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van je activiteiten. Dit maakt duidelijk wat het de mensen oplevert voor wie je het doet. Zet daarnaast altijd de doelgroep waarmee je werkt voorop. Kijk naar wat ze nodig hebben en naar wat iemand wel kan. Ze zijn meer dan alleen een patiƫnt.

Meer informatie

JZOJP doen we samen

Stel je vraag aan de initiatiefnemer

Wil je meer weten over dit praktijkvoorbeeld? We brengen je graag in contact met de initiatiefnemer. Mail je contactverzoek via de knop hieronder en we sturen je binnen 2 werkdagen de contactgegevens door.

Mail je verzoek

Waar: Friesland

Betrokken organisaties:


Deel deze pagina