Wandelen om diabetes te voorkomen
Bewegen helpt om diabetes type 2 te voorkomen en om de bijwerkingen te verminderen bij mensen die al diabetes type 2 hebben. De uitdaging is om mensen met diabetes en mensen met een verhoogd risico daarop in beweging te krijgen. De Nationale Wandeluitdaging van de Bas van de Goor Foundation ondersteunt laagdrempelige wandelgroepen in het hele land. “We willen niet wachten op diabetes, maar mensen in beweging brengen om het te voorkomen.”
In Nederland hebben naar schatting 1,1 miljoen mensen diabetes type 2. Dit is de meest voorkomende vorm van diabetes, aangezien 9 op de 10 mensen met diabetes deze variant hebben. Daarnaast zijn er ongeveer 1,4 miljoen mensen met een verhoogd risico op diabetes. Denk aan mensen met hart- en vaatziekten, overgewicht, obesitas, mensen met een migratieachtergrond en mensen waar diabetes type 2 voorkomt in de familie.
De Nationale Wandeluitdaging bestaat uit twintig wekelijkse wandelingen onder leiding van een wandelbegeleider. Alle wandelgroepen startten altijd in het voorjaar en finishten gezamenlijk op ons landelijke festival eind september. Sinds dit jaar bepaalt de wandelbegeleider zelf het startmoment van de groep. Je kunt dus ook twee wandelgroepen in een jaar doen.
Inzetten voor lotgenoten
De Nationale Wandeluitdaging begon in 2014 als de Nationale Diabetes Challenge, vertelt Bas van de Goor. Hij heeft zelf diabetes type 1 en besloot na zijn sportcarrière zich in te zetten voor lotgenoten. Met de Bas van de Goor Foundation organiseerde hij diverse uitdagende sportieve evenementen op spannende locaties, zoals Marokko en IJsland.
“In IJsland raakte ik in gesprek met schaatser Carl Verheijen, destijds directeur van gezondheidscentrum De Nije Veste in Nijkerk. Hij organiseerde daar wandelgroepen met diabetespatiënten om hen meer greep op hun aandoening te geven. Dat motiveerde mij om ook meer op mensen met diabetes type 2 te focussen; dat is een veel grotere doelgroep waarmee we meer impact kunnen bereiken.”
Daarnaast verbetert de lichamelijke en mentale gezondheid. Deelnemers voelen zich fitter en slapen beter. Onderzoek van het LUMC toont aan dat de bloedsuikerregulatie verbetert. Doordat deelnemers meer gaan bewegen, verliezen ze gewicht en daalt hun BMI. De wandelaars ervaren ook een hogere kwaliteit van leven. Ze beleven plezier aan het sociale aspect van het wandelen. “De deelnemers motiveren elkaar ook”, weet Durieux. “Ze stimuleren elkaar om elke week opnieuw te komen.”
Subsidies en fondsenwerving
In tegenstelling tot de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is wandelen met de Nationale Wandeluitdaging geen verzekerde zorg. De foundation is onder andere afhankelijk van subsidies en fondsenwerving. Financiële ondersteuning komt onder meer van het ministerie van VWS, zorgverzekeraar Menzis en farmaceutisch bedrijf Novo Noordisk.
Voor het jaarlijkse festival krijgen ze steun van festivalpartner Abbott. Daarnaast zijn er gemeenten en provincies die de Nationale Wandeluitdaging actief ondersteunen, zoals de provincie Groningen en de gemeenten Den Haag, Tilburg, Almelo en Westland.
Breder inzetten op preventie
De Nationale Wandeluitdaging helpt om mensen met diabetes en mensen met een verhoogd risico daarop in beweging te brengen en zo hun gezondheid te verbeteren. Bas van de Goor pleit ervoor om veel breder in te zetten op preventie. “We maken ons zorgen om ontwikkelingen in de samenleving. Mensen bewegen steeds minder en zitten steeds langer.
“Als we de gezondheid willen verbeteren en risico’s verlagen, moeten we preventie breed oppakken. Niet alleen VWS, maar ook het ministerie van Sociale Zaken, het onderwijs en werkgevers hebben een rol om gezondheidsachterstanden te verminderen. Het zou ook helpen als de financiering eenvoudiger wordt en de schotten tussen het medisch en het sociaal domein worden weggenomen.”