Amsterdam UMC en Reade werken samen in Spondyloartritis Centrum Amsterdam
Reumatologen van Amsterdam UMC en Reade hebben sinds dit voorjaar hun expertise gebundeld in het Spondyloartritis Centrum Amsterdam. Samen werken ze aan nog betere zorg voor mensen met spondyloartritis.
Mensen met spondyloartritis hebben chronisch last van ontstekingen van hun gewrichten en/of wervelkolom. Bij een deel van hen gaat dit gepaard met bijvoorbeeld psoriasis, ontstekingsziekten van de darm (zoals de ziekte van Crohn) of ontsteking van het vaatvlies van het oog. De behandeling is erop gericht schade aan gewrichten te voorkomen en het functioneren van de patiënt optimaal te houden.
Transitie van zorg
Tot dit voorjaar behandelden de reumatologen van Amsterdam UMC en Reade ieder hun eigen patiënten. Naar aanleiding van het Integraal Zorgakkoord (IZA) is een project voor de transitie van zorg gestart. Sinds mei werken de twee instellingen samen in het Spondyloartritis Centrum Amsterdam.
Samen behandelen ze nu ongeveer 3000 spondyloartritispatiënten. Het grootste aandeel van de zorg voor patiënten die in Amsterdam UMC alleen voor spondyloartritis behandeld werden, is geconcentreerd bij Reade in Amsterdam West. Patiënten met meerdere behandelaren blijven onder behandeling in Amsterdam UMC.
Expertise combineren
De samenwerking met Amsterdam UMC heeft een duidelijke meerwaarde, vertelt Wijbrandts. “We combineren onze expertise, patiënten kunnen deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek, en door middel van het tweewekelijkse multidisciplinair overleg is er ook laagdrempelig contact met de radiologen en revalidatieartsen. De grote patiëntengroep van Reade heeft nu nog meer toegang tot onderzoek en gezamenlijk kunnen we bijdragen aan nieuwe zorgontwikkelingen in de toekomst.”
“Omdat we onze krachten bundelen kunnen we samen veel meer voor patiënten betekenen”, vult Van de Sande aan. “We kunnen daarmee bijdragen aan nieuwe behandelingen of nieuwe behandelstrategieën voor de toekomst. Het gaat zeker leiden tot meer onderzoek.”
Patiënten informeren
Het organiseren van de samenwerking heeft aardig wat voeten in de aarde gehad. Na de overeenstemming op bestuurlijk niveau en overleg met de zorgverzekeraars moest er logistiek van alles worden geregeld. De samenwerking vroeg bijvoorbeeld om uitbreiding bij de apotheek en de medicatievoorziening bij Reade.
De patiënten werden met brieven, informatiebijeenkomsten en via een focusgroep geïnformeerd over de veranderingen. “Het is belangrijk om naar iedereen duidelijk te zijn wat de ambitie is. Neem alle stakeholders mee”, is het advies van Van de Sande. “Voor patiënten is het belangrijk dat zij hun inbreng kunnen hebben over wat voor hen belangrijk is.”