Amsterdam UMC en Reade werken samen in Spondyloartritis Centrum Amsterdam

Reumatologen van Amsterdam UMC en Reade hebben sinds dit voorjaar hun expertise gebundeld in het Spondyloartritis Centrum Amsterdam. Samen werken ze aan nog betere zorg voor mensen met spondyloartritis.

Mensen met spondyloartritis hebben chronisch last van ontstekingen van hun gewrichten en/of wervelkolom. Bij een deel van hen gaat dit gepaard met bijvoorbeeld psoriasis, ontstekingsziekten van de darm (zoals de ziekte van Crohn) of ontsteking van het vaatvlies van het oog. De behandeling is erop gericht schade aan gewrichten te voorkomen en het functioneren van de patiënt optimaal te houden.

© Reade

Transitie van zorg

Tot dit voorjaar behandelden de reumatologen van Amsterdam UMC en Reade ieder hun eigen patiënten. Naar aanleiding van het Integraal Zorgakkoord (IZA) is een project voor de transitie van zorg gestart. Sinds mei werken de twee instellingen samen in het Spondyloartritis Centrum Amsterdam.

Samen behandelen ze nu ongeveer 3000 spondyloartritispatiënten. Het grootste aandeel van de zorg voor patiënten die in Amsterdam UMC alleen voor spondyloartritis behandeld werden, is geconcentreerd bij Reade in Amsterdam West. Patiënten met meerdere behandelaren blijven onder behandeling in Amsterdam UMC.

Marleen van de Sande
© Reade, Marleen van de Sande

Betaalbaar en toegankelijk

Voor reumatoloog Marleen van de Sande van Amsterdam UMC betekent het dat zij en drie van haar collega’s ook spreekuur houden bij Reade. “Deze samenwerking is uniek voor Nederland, ook omdat Reade over zoveel ervaring op het gebied van revalidatie beschikt. Dit is een belangrijke stap om toekomstbestendige zorg te organiseren.”

De samenwerking past binnen IZA-streven om de juiste zorg op de juiste plaats aan te bieden. “Enkelvoudige zorg hoeft niet in een umc”, zegt Carla Wijbrandts, reumatoloog bij Reade.”

Amsterdam UMC en Reade werkten al samen op het gebied van onderzoek. Van de Sande: “Met de IZA-opdracht om de regie te nemen voor de organisatie van zorg in de regio, bogen we ons over de vraag: hoe kunnen onze samenwerking verder versterken en bijdragen aan toekomstbestendige zorg in de regio? We besloten de zorg voor enkelvoudige spondyloartritis en jicht te concentreren bij Reade.”

Expertise combineren

De samenwerking met Amsterdam UMC heeft een duidelijke meerwaarde, vertelt Wijbrandts. “We combineren onze expertise, patiënten kunnen deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek, en door middel van het tweewekelijkse multidisciplinair overleg is er ook laagdrempelig contact met de radiologen en revalidatieartsen. De grote patiëntengroep van Reade heeft nu nog meer toegang tot onderzoek en gezamenlijk kunnen we bijdragen aan nieuwe zorgontwikkelingen in de toekomst.”

 “Omdat we onze krachten bundelen kunnen we samen veel meer voor patiënten betekenen”, vult Van de Sande aan. “We kunnen daarmee bijdragen aan nieuwe behandelingen of nieuwe behandelstrategieën voor de toekomst. Het gaat zeker leiden tot meer onderzoek.”

Carla Wijbrandts
© Reade, Carla Wijbrandts

 Gezamenlijk MDO

Op de dagen van de gezamenlijke spreekuren hebben de reumatologen aan het einde van de dag een multidisciplinair overleg (MDO), samen met een radioloog en revalidatiearts. Verpleegkundigen en onderzoekers kunnen ook aansluiten. Dat levert nu al voordelen op, volgens Wijbrandts. “Door de laagdrempeligheid van het MDO, waarbij je samen naar hetzelfde plaatje en hetzelfde verhaal kijkt, zien we nu dingen die we soms niet hadden verwacht.”

 Voor Van de Sande is de combinatie van expertise van Amsterdam UMC en Reade een voordeel. “We hebben nu een groter team met verschillende expertise van dit ziektebeeld. Dat komt nu samen. Tijdens het MDO zitten wij met die diverse experts bij elkaar. Dat komt echt ten gunste van de patiënt. Als een ziekte moeilijk te behandelen is, kunnen we direct met elkaar een plan voor de behandeling afstemmen.”

 Digitale zorgpaden

De reumatologen willen in de nabije toekomst de samenwerking verder gaan invullen, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van digitale zorgpaden voor zorg op afstand, vertelt Wijbrandts. “Ook vanwege de toegankelijkheid van de zorg proberen we alles zoveel mogelijk te stroomlijnen.”

Patiënten informeren

Het organiseren van de samenwerking heeft aardig wat voeten in de aarde gehad. Na de overeenstemming op bestuurlijk niveau en overleg met de zorgverzekeraars moest er logistiek van alles worden geregeld. De samenwerking vroeg bijvoorbeeld om uitbreiding bij de apotheek en de medicatievoorziening bij Reade.

 De patiënten werden met brieven, informatiebijeenkomsten en via een focusgroep geïnformeerd over de veranderingen. “Het is belangrijk om naar iedereen duidelijk te zijn wat de ambitie is. Neem alle stakeholders mee”, is het advies van Van de Sande. “Voor patiënten is het belangrijk dat zij hun inbreng kunnen hebben over wat voor hen belangrijk is.”

Stel je vraag aan de initiatiefnemer

Wil je meer weten over de samenwerking tussen Amsterdam UMC en Reade en het Spondyloartritis Centrum Amsterdam? We brengen je graag in contact met de initiatiefnemers. Mail je contactverzoek via de knop hieronder en we sturen je de contactgegevens door.

Mail je verzoek