Hoe kunnen we onnodige of duurdere zorg voorkomen? Preventie en gezondheid is steeds vaker het focuspunt, wanneer we het hebben over toekomstbestendige zorg. Verdere samenwerking en afstemming op dit thema is nodig om de gezondheid van mensen te behouden, te bevorderen of weer op peil te krijgen. Op deze pagina vind je handvatten en inspiratie om actief aan de slag te gaan met het voorkomen van zorg.
Interventies en tools
-
Databank met interventies | Loket gezond leven
Loket gezond leven heeft alle erkende interventies per thema inzichtelijk gemaakt. Zo check je snel met welke interventie je aan de slag kan gaan.
-
Welzijn op Recept implementeren
Bij Welzijn op recept verwijst een zorgverlener de patiënt naar een zogenaamd 'welzijnsarrangement' van de lokale welzijnsorganisatie. Deze arrangementen bestaan uit interventies die het welbevinden van mensen verhogen, zoals creatieve activiteiten, vrijwilligerswerk, sport en bewegen of een combinatie hiervan.
-
Implementatiekaart 'Van spreekkamer naar leefstijlinterventie' | FMS PDF (415 kB)
De implementatiekaart van Federatie Medisch Specialisten biedt houvast bij het opzetten van een netwerk. Per stap staat beschreven wat je kan doen en wie je daarbij nodig hebt. Daarnaast laten verschillende praktijkvoorbeelden zien hoe zij een netwerk rondom leefstijlbegeleiding hebben gevormd.
Praktijkvoorbeelden
Stimuleren van sport en beweging

-
Beweegrichtlijnen | KCSB
De beweegrichtlijnen geven aan hoeveel beweging nodig is voor een goede gezondheid, van jong tot oud. Een belangrijk uitgangspunt wanneer je anderen stimuleert meer te bewegen voor een gezondere leefstijl.
-
Beweegrichtlijnentest | KCSB
Met de Beweegrichtlijnentest kom je erachter of jouw cliënt of patiënt voldoet aan de beweegrichtlijnen, van jong tot oud. Zodra je het huidige beweeggedrag in kaart hebt, kun je bepalen hoe je jouw cliënt helpt meer beweging in de dag te brengen.
-
Beweegcirkel | KCSB
Om professionals te helpen hun cliënten in beweging te krijgen, heeft Kenniscentrum Sport & Bewegen de Beweegcirkel ontwikkeld. Dit is een praktische vertaling van de beweegrichtlijnen, die aangeven hoeveel beweging nodig is om gezond te blijven.
Andere publicaties
-
Webinar Gezondheid voorop
Wat is er nodig om in de zorg echt aan de voorkant te gaan sturen? Hierover ging we in gesprek met Daan Bultje (Healthy Network Noord-Nederland) en Rosanne Warmerdam (Pando Network) tijdens het webinar 'Gezondheid voorop'.
-
Webinar Preventie
Preventie gaat verder dan alleen het bevorderen van een gezonde leefstijl. In het webinar ‘Preventie: van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag' werd duidelijk dat elke organisatie binnen zorg, welzijn en ondersteuning op zijn eigen manier aan de slag kan met preventie. Twee succesvolle voorbeelden van preventie deelden hun aanpak en ervaringen.
-
E-book ‘Bevorder zelfredzaamheid kwetsbare ouderen met bewegen’ | KCSB
Het Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft een gratis e-book gepubliceerd over het bevorderen van de zelfredzaamheid bij kwetsbare ouderen met behulp van bewegen. Het e-book laat eerstelijnszorgverleners zien hoe zij dit gezonde gedrag kunnen stimuleren.