Zelfhulpgroepen voor toekomstbestendige zorg
Om de zorg toekomstbestendig te maken is het nodig om de zelfredzaamheid van mensen te versterken. Een nieuw initiatief om de veerkracht van mensen te vergroten, is de inzet van hulp via zelfhulpgroepen. Naast een informele toegang tot zorg biedt deze aanpak een aanvulling op de reguliere zorg. Hoe werken zelfhulpgroepen en wat zijn de voordelen ervan? De expertgroep JZOJP ervaarde aan den lijve hoe eenvoudig het is om hulp te vragen en om snel waardevolle hulp te bieden in een inspirerende sessie met de initiatiefnemers van Zelfregietool.nl.
Hoe kan de inzet van zelfhulpgroepen verder worden gebracht?
In deze expertsessie stonden de ervaringen centraal die Burgerkracht Limburg heeft met het opzetten van zelfhulpgroepen en de website Zelfregietool.nl. Heel toepasselijk vroegen Wim Venhuis (projectleider zelfhulp/zelfregie) en Jo Maes (voormalig directeur) van Burgerkracht Limburg in deze sessie tot slot zelf om hulp. We dachten mee over de vraag: hoe brengen we het initiatief van zelfhulpgroepen een stap verder?
Zelfhulpgroepen en Zelfregietool.nl
In zelfhulpgroepen delen mensen met vergelijkbare problematiek onder begeleiding van ervaringsdeskundigen hun zorgen, problemen en oplossingen over verschillende onderwerpen. De herkenbare verhalen, tips om met problemen om te gaan én te voorkomen geven deelnemers het gevoel van zelfregie. Daardoor hoeven ze niet altijd professionele hulp in te zetten. Het is laagdrempelig, kosteloos en (bijna) iedereen kan eraan deelnemen.
In deze video wordt kort uitgelegd wat zelfhulpgroepen zijn en wat de voordelen zijn: