Over Regiobeelden

Hoe breng je de juiste zorg naar de juiste plek? En hoe zorg je voor een toekomstbestendige visie voor de zorg in de regio? De juiste data is daarbij onmisbaar. Regiobeelden geven een betrouwbaar beeld van de huidige en toekomstige zorgbehoeften van de bevolking.

Gezamenlijke regiovisie

Een regiobeeld is een overzicht van de belangrijkste data over zorgvraag, zorgaanbod, gezondheid en leefstijl, bevolkingsontwikkeling, sociale en fysieke omgeving in een specifieke regio. Zorgaanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten en andere samenwerkende partijen in de regio kunnen het regiobeeld gebruiken om een gezamenlijke toekomstvisie op te stellen. Het regiobeeld geeft antwoord op vragen als:

Regiobeelden gebruiken

Hoe kun je nu zelf aan de slag met regiobeelden? Waar vind je de data die antwoord geeft op jouw vragen? Er zijn twee manieren om dit te doen:

Heb je een regiobeeld opgesteld die nog niet op onze website staat? Laat het ons weten via info@dejuistezorgopdejuisteplek.nl.

Criteria voor regiobeelden en regioplannen

Waar moeten die beelden en plannen precies aan voldoen om effectief te zijn? Om regionale partijen te ondersteunen formuleerden zorgverzekeraars, gemeenten, zorgaanbieders, het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), zorgprofessionals, vertegenwoordigers van het burgerperspectief, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het ministerie van VWS een aantal criteria.Ā 

Lees meer over de criteria

Betrek ervaringsdeskundigen bij het proces

Het functioneren van de mens staat centraal bij de Juiste Zorg op de Juiste Plek. Daarom is het van groot belang om patiƫnten actief te betrekken bij het verbeteren van de zorg. Zij weten immers het beste wat ze aan ondersteuning nodig hebben. Ook voor regiobeelden is de stem van de patiƫnt essentieel. PGOsupport helpt samenwerkingsverbanden om de patiƫnt te betrekken. Zij werven en trainen ervaringsdeskundigen die ingezet kunnen worden bij de ontwikkeling van een regiobeeld. Lees hoe dit werkt op de website van PGOsupport.

Deel deze pagina