Integraal Zorgakkoord (IZA)
In het najaar van 2022 is het Integraal Zorgakkoord (IZA) ondertekend door partijen uit zorg, ondersteuning en welzijn. Samen werken deze partijen toe naar passende zorg en ondersteuning, samen met de patiënt, op de juiste plek en met de nadruk op gezondheid. Op deze pagina tref je praktische informatie, gepubliceerde documenten en meer inspiratie over het Integraal Zorgakkoord.
Onderdelen Integraal Zorgakkoord
Het IZA bestaat uit verschillende onderdelen, ook wel thema's genoemd. Klik op een onderdeel voor meer informatie en om naar de specifieke pagina('s) over dat onderdeel te gaan.
Arbeidsmarkt en ontzorgen zorgprofessionals
In de zorg werken kwalitatief goede en betrokken professionals. Zij vormen het kapitaal van de zorg. Hen willen de IZA-partijen binden en boeien. Er wordt daarom gewerkt aan het verminderen van de regeldruk.
In het IZA staat de gezamenlijke afspraak om voor 2025 de administratieve lasten met 2 uur per week per hulpverlener te hebben teruggedrongen. Om dit aan te jagen en te coördineren is de Regiegroep Aanpak Regeldruk ingesteld met als doelstelling: meer directe tijd voor zorgprofessional en patiënt, minder administratieve handelingen.
Digitalisering en gegevensuitwisseling
Het bieden van passende zorg en een focus op gezondheid vragen om het goed en veilig kunnen delen van informatie, in het gehele netwerk van zorgprofessionals en van de patiënt of cliënt. Actie is nodig om de (ICT-)basis op orde te brengen. In de uitwerking van het Integraal Zorgakkoord maken partijen een prioritering in urgentie, tijdsplanning en passend bij de beschikbare middelen, waaronder de incidentele middelen die het coalitieakkoord beschikbaar stelt.
Ga naar de pagina Digitalisering en gegevensuitwisseling
Om de nodige acties op het gebied van digitalisering te ondersteunen, zijn de IZA-partijen gestart met het platform Digizo.nu. Hiermee werken ze gezamenlijk aan het doel om processen te veranderen en digitale en hyrbide innovaties te bestendigen. Dit doen zij ook door hun leden aan te moedigen en te leren wat wel en niet werkt in de praktijk.
Gezond leven en preventie
Om de zorg toekomstbestendig te maken, beseffen de betrokken partijen dat de focus moet verschuiven van ziekte naar gezondheid. De IZA-partijen voelen zich gezamenlijk verantwoordelijk om mensen met gezondheidsklachten, psychische of sociale kwetsbaarheid, aandoeningen of ziektes te ondersteunen, zodat zij op een zo gezond mogelijke manier kunnen leven en daarbij gezondheidsachterstanden kunnen verminderen.
Aan de slag met 5 speerpunten
Vanuit de Zvw-verzekerde zorg en het IZA wordt geïnvesteerd in de inzet op:
- Preventie voor mensen met verhoogd risico op ziekte,
- Zorg gerelateerde preventie,
- Het versterken van gezondheidsvaardigheden en zelfzorg,
- Leefstijl als (onderdeel van de) behandeling en
- De verbinding met de gemeentelijke domeinen via een preventie-infrastructuur.
In het IZA is afgesproken dat VWS vanaf 2023 middelen beschikbaar stelt om de implementatie van leefstijl in de gezondheidszorg te bevorderen. In dat kader is de Coalitie Leefstijl in de Zorg gestart.
Om de beweging van zorg naar gezondheid te realiseren, is het nodig om breder te kijken dan de zorgsector. Daarom is er, naast het IZA, een Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) ondertekend. Lees meer over het GALA
Passende zorg
Het Integraal Zorgakkoord stimuleert de beweging naar passende zorg. Passende zorg is waardegedreven, komt samen met en rondom de patiënt tot stand, vindt plaats op de juiste plek en gaat over gezondheid in plaats van ziekte.
Op de pagina Passende zorg vind je de ambitie, principes en activiteiten binnen het IZA. Zoals de passende zorg dialogen en huiskamergesprekken.
Regionale samenwerking
Op veel plekken leiden regionale en domeinoverstijgende samenwerkingen al tot goede en werkbare resultaten. Het succes van zulke samenwerkingen valt of staat met een samenhangende visie en aanpak en goede afspraken. Daarom geeft het Integraal Zorgakkoord een belangrijke rol aan het versterken van regionale samenwerking.
Op de pagina ‘Regionale samenwerking’ vind je informatie over IZA-afspraken omtrent:
- Regiobeelden en regioplannen
- Bekostiging van domein- en sectoroverstijgende samenwerking
- Cruciale GGZ
Ga naar de pagina Regionale samenwerking
Ga direct naar
Samenwerking in de acute zorg
Alle mensen in Nederland moeten erop kunnen rekenen dat wanneer zij een spoedzorgvraag hebben, zij tijdig toegang krijgen tot de juiste zorg, op de juiste plek, van goede kwaliteit. Het borgen van de toegankelijkheid tot en kwaliteit van acute zorg is een belangrijke maatschappelijke opgave.
Afstemming en samenwerking zijn nodig om te zorgen voor een sluitend netwerk van spoedzorgvoorzieningen in elke regio, met een passend aanbod voor de verschillende patiëntgroepen. De komende jaren wordt met het IZA actief ingezet op het voorkomen van acute zorg en het stimuleren van het maatschappelijk debat hierover.
Op de pagina ‘Samenwerking in de acute zorg’ vind je praktische informatie over het onderdeel zoals:
- Implementatieplan zorgcoördinatie
- ROAZ-plannen en -beelden
- Campagne 'Spoedgeval? Zo kies je de juiste zorg
Ga naar de pagina Samenwerking in de acute zorg
Ga direct naar
Samenwerking sociaal domein, huisartsenzorg en ggz
Steeds meer mensen met psychische klachten doen een beroep op zorg en ondersteuning. Deze toename, in combinatie met schaarste aan personeel, zorgt voor hoge druk op de zorg- en sociale voorzieningen. In het Integraal Zorgakkoord zijn daarom afspraken gemaakt om de samenwerking tussen huisarts, sociaal domein en de geestelijke gezondheidszorg (ggz) te verbeteren.
IZA-afspraken over deze samenwerking
-
Consultatiefunctie ggz voor het sociaal domein
Eén van de afspraken wil het voor professionals in het sociaal domein gemakkelijker maken om de ggz te consulteren met behulp van een nieuwe consultatiefunctie. Per 1 januari 2024 is het daarom mogelijk om binnen de Zvw de consultatie tussen het sociaal domein en de ggz te bekostigen.
-
Mentale gezondheidsnetwerken
In het Integraal Zorgakkoord is afgesproken dat huisartsen, ggz en sociaal domein daarvoor regionaal gaan samenwerken in mentale Gezondheidsnetwerken. Dankzij de netwerken kunnen patiënten met complexe psychische of sociale problematiek snel de juiste zorg of ondersteuning krijgen. De werkwijze, waarmee de regio’s aan de slag kunnen, is op 22 maart gepubliceerd.
Tansformatieplannen
Het overkoepelende doel van het Integraal Zorgakkoord vraagt ook om een andere inzet van financiële middelen. Een groot deel van de noodzakelijke activiteiten kan binnen de reguliere contractafspraken vormgegeven worden. Bij sommige activiteiten of transformaties kan dat niet of niet snel genoeg. Voor deze transformaties stelt VWS 2,8 miljard euro aan transformatiemiddelen beschikbaar.
Op de pagina 'Transformatieplannen' tref je de processtappen voor het aanvragen van de transformatiemiddelen en handige formulieren om je aanvraag voor te bereiden.
Toekomstbestendig zorglandschap door concentratie en spreiding
We krijgen steeds beter inzicht in ziekteprocessen en de mogelijkheden voor de patiënt op het gebied van diagnostiek en behandeling breiden zich uit. Ook komt er steeds meer data en informatie over de uitkomsten van behandelingen. Hierdoor kunnen aandoeningen beter en specifieker worden gediagnosticeerd en patiënten gerichter worden behandeld.
Om toekomstbestendige medisch specialistische zorg te organiseren willen de IZA-partijen gezamenlijk de kwaliteit en continuïteit van de zorg voor de patiënt verder verbeteren, de transparantie daarover verhogen, het innoverend vermogen bevorderen en de samenwerking in waarborgen.
Concentreren van zorg is geen doel op zich. Het is een instrument om passende zorg van goede kwaliteit voor de patiënten te bevorderen, de houdbaarheid van het zorglandschap (ook op de langere termijn) te borgen en om de professionele inzet van de zorgprofessionals en middelen zo effectief mogelijk in te richten.
Momenteel is er nog geen specifieke pagina over het onderdeel concentratie en spreiding. Zodra er een pagina gereed is, wordt de knop naar de pagina toegevoegd.
Versterking organisatie eerstelijnszorg
Als gevolg van de vergrijzing, de beweging naar passende zorg en omdat mensen langer thuis blijven wonen, zullen steeds meer mensen voor complexere zorgvragen een beroep doen op eerstelijnszorg. Goede zorg aan (kwetsbare) mensen vraagt er om dat er voldoende eerstelijns zorgverleners zijn, die voldoende tijd hebben voor hun patiënten, die elkaar in de wijk kennen, weten wat ze aan elkaar hebben en elkaar helpen. Huisartsen en andere eerstelijns zorgverleners die in elke wijk aanwezig zijn, zijn dan samen in staat om hun populatie te kennen en een groot deel van de veelvoorkomende zorgvragen op te lossen
De IZA-partijen hebben in het IZA 16 ambities geformuleerd om de organisatie van de eerste lijn te versterken. Er is speciale aandacht voor werkplezier en ruimte voor de patiënt. Hieronder tref je twee praktijkvoorbeelden die ingaan op eerdergenoemde thema's
Visie eerstelijnszorg 2030
Eén van de werkafspraken is het uitwerken van de 16 ambities in een ‘visie eerstelijnszorg 2030’. De visie is begin 2024 gepubliceerd. De betrokken (IZA-)partijen wil met de visie samen zorgen voor toegankelijke eerstelijnszorg en bijdragen aan gelijke kansen op goede gezondheid voor iedereen, nu en in de toekomst. De komende periode gaan de partijen aan de slag met de uitwerking en uitvoering van de visie.
IZA nieuws
Animaties over veranderingen
De zorg goed, toegankelijk en betaalbaar te houden vraagt iets van ons allemaal. Ook van mensen in de samenleving, patiënten en zorgprofessionals. Maar wat gaat er precies veranderen? Hoe kan dat eruit zien? En wat merk je ervan? Vijf animaties laten een variatie aan veranderingen zien waar iemand mee in aanraking kan komen.
Sessies Innovatie voor Toegankelijke Zorg
Door het hele land worden talrijke innovatieve oplossingen geïntroduceerd om zorg en ondersteuning toekomstbestendig te maken. Samen kunnen we deze innovaties verder helpen door elkaar de weg te wijzen en kennis te delen. Wil je meedenken en meedoen? Schrijf je dan in voor de sessie(s) Innovatie voor Toegankelijke Zorg. Tijdens deze sessies zetten we de denkkracht van de groep in om innovatieve oplossingen een stap verder te brengen.
Uitgelichte praktijkvoorbeelden
Download het Integraal Zorgakkoord
Ondertekenaars
-
Actiz
-
De Nederlandse ggz
-
Federatie Medisch Specialisten
-
InEen
-
Landelijke Huisartsen Vereniging
-
Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra
-
Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen
-
Patiëntenfederatie Nederland
-
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
-
Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
-
Zelfstandige Klinieken Nederland
-
Zorginstituut Nederland
-
Zorgthuisnl
-
Zorgverzekeraars Nederland
-
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Blijf op de hoogte van onze activiteiten
Ontvang het laatste nieuws
direct in je inbox!
Ontvang de meest recente ontwikkelingen als eerste in je inbox.