Integraal Zorgakkoord
In het najaar van 2022 is het Integraal Zorgakkoord ondertekend door partijen uit zorg, ondersteuning en welzijn. Samen werken deze partijen toe naar passende zorg en ondersteuning, samen met de patiënt, op de juiste plek en met de nadruk op gezondheid. Op deze pagina tref je praktische informatie, gepubliceerde documenten en meer informatie over het Integraal Zorgakkoord.
Download het Integraal Zorgakkoord
Ondertekenaars
-
Actiz
-
De Nederlandse ggz
-
Federatie Medisch Specialisten
-
InEen
-
Landelijke Huisartsen Vereniging
-
Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra
-
Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen
-
Patiëntenfederatie Nederland
-
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
-
Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
-
Zelfstandige Klinieken Nederland
-
Zorginstituut Nederland
-
Zorgthuisnl
-
Zorgverzekeraars Nederland
-
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Het laatste nieuws
Contractering en impactvolle transformaties
Het overkoepelende doel van het Integraal Zorgakkoord vraagt ook om een andere inzet van financiële middelen. Een groot deel van de noodzakelijke activiteiten kan binnen de reguliere contractafspraken vormgegeven worden. Bij sommige activiteiten of transformaties kan dat niet of niet snel genoeg. Voor deze transformaties stelt VWS 2,8 miljard euro aan transformatiemiddelen beschikbaar.
Burger- en patiëntparticipatie

Om de zorgtransitie - die het Integraal Zorg Akkoord nastreeft - goed te kunnen realiseren, is de waarde van de ervaringskennis en behoeften van inwoners en patiënten met betrekking tot de zorg in de regio, onmisbaar. Binnen IZA is door betrokken partijen afgesproken dat het burger- en patiënt perspectief ook zal worden betrokken bij het opstellen van de regiobeelden en de regioplannen per zorgkantoorregio.
De marktleider zorgverzekeraar in elke zorgkantoorregio neemt samen met de gemeenten in die regio, het initiatief voor het maken/herijken van regiobeelden en regioplannen per zorgkantoorregio.
De regiobeelden zijn openbaar gemaakt en vind je hier. De regionale partijen gaan de komende maanden aan de slag om op basis van deze beelden de regioplannen op te stellen. Deze regioplannen dienen uiterlijk eind 2023 opgeleverd te worden.
Afgesproken is dat onder andere burger- en patiëntvertegenwoordigers worden betrokken bij het opstellen van de regioplannen in de periode Q3/Q4 2023. Om hiervoor de juiste lokale of regionale partijen te betrekken kan contact worden opgenomen met: Patiëntenfederatie (inclusief Zorgbelang), MIND, Ieder(in), Nederland zorgt voor elkaar, Nederlandse Vereniging voor Zelfregie en Herstel en Zelfhulpgroepen.
Ook worden er regiobeelden en regioplannen gemaakt op het grotere niveau van de ROAZ-regio’s, specifiek over de organisatie van goede en toegankelijke acute zorg. Deze regioplannen op ROAZ-niveau worden afgestemd met vertegenwoordigers vanuit burger- en patiëntbelang.
Kamerstukken over het Integraal Zorgakkoord
-
Voorhangbrief prestatie impactvolle transformaties
-
Aanbiedingsbrief advies ‘Met de stroom mee, naar een duurzaam en adaptief stelsel van zorg en ondersteuning’
-
Kamerbrief over voortgang verbeteren en verbreden toets basispakket
-
Kamerbrief over samenwerking en mededinging in de zorg
-
Kamerbrief over voortgang en 1e wapenfeiten IZA
-
Kamerbrief over criteriasets en beoordelingskader
-
Kamerbrief Aanbieding Integraal Zorgakkoord