Zelfredzame cliënten met virtuele thuiszorg

De thuiszorg staat onder druk. Er zijn meer zorgbehoevende mensen, maar minder personeel en middelen. Hoe lever je dan toch goede en betaalbare zorg? De Rotterdamse Lelie Zorggroep vond een oplossing in Virtuele Thuiszorg. 

Wijkverpleegkundige geeft oudere client uitleg over een tablet.
© Lelie Zorggroep

Slimme hulpmiddelen

Virtuele Thuiszorg, ontwikkeld door MobileCare, is een reeks technologische hulpmiddelen die inzetbaar zijn in de wijkverpleging. Denk bijvoorbeeld aan sensoren om het leefpatroon in kaart te brengen, waardoor een blaasontsteking of een afwijkend dag-nachtritme sneller kunnen worden opgespoord. Andere toepassingen zijn een zorghorloge, een slimme weegschaal en een app om taken in het netwerk te verdelen.

Zorgbehoefte staat centraal

De zorgbehoefte van de cli├źnt is steeds het uitgangspunt bij Lelie Zorggroep. Die behoefte bepaalt welke technologie wordt ingezet. Met Virtuele Thuiszorg kan de cli├źnt zich thuis beter redden en wordt de mantelzorger ontlast, terwijl familie (op afstand) betrokken kan worden bij de zorg.┬á

Samenwerken

Het besluit om met Virtuele Thuiszorg te gaan werken kwam voort uit een verkenning van mogelijke manieren om technologie in te zetten rond de zorgbehoefte. Na een succesvolle pilot met twee zorgteams, en positieve reacties van cli├źnten en medewerkers, was duidelijk dat Virtuele Thuiszorg de juiste ondersteuning kon bieden. Nu trekt Lelie Zorggroep samen op met drie andere thuiszorgorganisaties en liggen er afspraken met alle zorgverzekeraars en zorgkantoren.

Verantwoordelijkheid bij wijkverpleegkundige leggen

Lelie Zorggroep geeft als tip mee: zorg dat je altijd vanuit de cli├źnt kijkt naar wat nodig is en leg de verantwoordelijkheid voor de implementatie en uitvoering bij de wijkverpleegkundige neer. Zo wordt het denken in innovatieve oplossingen als onderdeel van de wijkverpleging in de hele organisatie verankerd. Dit zorgt voor draagvlak bij zowel de medewerker als de cli├źnt en zorgt ervoor dat technologie een blijvend onderdeel wordt van het zorgproces.

Meer informatie

Kijk op Leliezorggroep.nl

Contactgegevens

Meer weten? Neem contact op met de initiatiefnemer.

Waar: Rotterdam

Aangesloten organisaties:

Deel deze pagina