Wijkverpleging vindt sneller een plek via beveiligde e-mailgroep

Hoe verbeter je de doorstroom vanuit huisartsen en ziekenhuizen naar de wijkverpleging? In Utrecht biedt een beveiligde e-mailgroep uitkomst. Zes aanbieders van wijkverpleging vinden met dit systeem sneller een plek als zij de cliënt zelf niet kunnen aannemen.  

Wijkverpleegkundige helpt oudere vrouw
© VWS / (Ont)regel de zorg

Zorgvraag anoniem delen

Wijkverpleegkundigen hebben niet altijd plek als zij een zorgvraag krijgen vanuit de huisarts of het ziekenhuis. In zo’n geval kunnen zij de zorgvraag anoniem in de e-mailgroep delen, zodat een andere aanbieder van wijkverpleging met plek de cliënt snel in zorg kan nemen. 

Niet meer rondbellen

Het grootste voordeel van de werkwijze is dat de huisarts en het ziekenhuis niet meer rond hoeven te bellen. De samenwerking tussen de partijen wordt nog verder versterkt door een gezamenlijk overleg per wijk, een speciaal ouderen overleg en een stadsbreed platform wijkverpleging. 

Extra tijd declareren

In Utrecht werken nu zes gecontracteerde aanbieders van wijkverpleging samen via de e-mailgroep. De organisaties kunnen de coördinatietijd via de groep declareren als ‘wijkgericht werken’. Dit is mogelijk dankzij een investering vanuit Zilveren Kruis. 

Betrokken organisaties:


Deel deze pagina