Wijkverpleegkundigen in de spoedzorg

Kwetsbare ouderen die hulp nodig hebben komen terecht op de spoedeisende hulp (SEH) of bij de huisartsenpost (HAP). Maar vaak is er geen indicatie voor opname in het ziekenhuis. De inzet van wijkverpleegkundigen in de spoedzorg voorkomt dat ouderen onnodig worden opgenomen.

Meerdere ziekenhuizen in Nederland trokken aan de bel, omdat de acute zorg volliep met kwetsbare ouderen. Daarom is het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam gaan samenwerken met thuiszorgorganisaties Evean en Cordaan. Zo is het initiatief met wijkverpleegkundigen op de spoedeisende hulp  ontstaan.

Wijkverpleegkundigen binnen de spoedzorgketen
© Thodonal

Wijkverpleegkundige organiseert nodige zorg

Thuiszorg organisatie Icare heeft al een goede samenwerking met ziekenhuizen en huisartsen en is in Harderwijk gestart met een pilot. Hierbij is de wijkverpleegkundige voor zowel de huisartsen van de huisartsenpost als de spoedartsen op de spoedeisende hulp bereikbaar in de avonden en weekenden. Er is één telefoonnummer waarop een huisarts of spoedarts de wijkverpleegkundige rechtstreeks kan bereiken.

Verschillende constructies

Na de pilot in Harderwijk volgden Emmen en Zwolle. In Emmen is de wijkverpleegkundige lijfelijk aanwezig op de spoedeisende hulp en de huisartsenpost. Dat was makkelijk te realiseren omdat beide zich op één locatie bevinden. In Zwolle is de wijkverpleegkundige aan het begin van de dienst lijfelijk aanwezig en vervolgens telefonisch bereikbaar.

Betere samenwerking

Er zijn verschillende constructies per stad, maar het is altijd een samenwerking met lokale partijen en thuiszorgorganisaties.

Contactgegevens

Meer weten? Neem contact op met de initiatiefnemer.

Waar: Harderwijk, Emmen en Zwolle

Betrokken organisaties:

Meer informatie

Kijk op de website van Icare

Deel deze pagina