Wijkteam Acute Zorg ontlast spoedeisende hulp

In het Zuyderland ziekenhuis kwamen steeds meer mensen naar de spoedeisende hulp (SEH). Veel van deze mensen, vooral ouderen, zouden eigenlijk op een andere manier geholpen moeten worden. Daarom is het Wijkteam Acute Zorg gestart en worden patiënten nu thuis geholpen. Dit is een samenwerking tussen SEH, huisartsenpost en wijkverpleging.

Wijkverpleging helpt mensen thuis

Als een patiënt de huisartsenpost belt, beoordeelt de dienstdoende huisarts telefonisch wat er nodig is. Moet de patiënt naar de SEH, bezocht worden door de huisarts, of kan het Wijkteam Acute Zorg de hulpvraag oplossen? Als er wordt gekozen voor de laatste optie, kan het Wijkteam in driekwart van de gevallen het probleem direct thuis oplossen. En het team kan ook extra waardes meten en afstemmen met de arts. Dat scheelt de patiënt in veel gevallen een onnodig bezoek aan de huisartsenpost of SEH.

Verzorgende helpt oudere man thuis
© Zuyderland Thuiszorg

Zorg voor verbinding wijkteam en huisartsen

De verpleging van het Wijkteam staat er nooit alleen voor. Er is altijd een collega of huisarts bereikbaar voor overleg. Volgens directeur van Zuyderland Thuiszorg is het cruciaal dat zij elkaar kennen en vertrouwen. ‘‘Daarom begint de verpleging de dienst altijd op de huisartsenpost of SEH. Simpel, maar belangrijk. Zo zorg je letterlijk voor verbinding.’’

Financiële uitdaging

Alle betrokken partijen zijn enthousiast over het Wijkteam. Maar wat betreft financiering is het een uitdaging. Vooralsnog financiert de thuiszorgorganisatie Zuyderland dit initiatief. Wel zijn er afspraken gemaakt met CZ voor patiënten die nog geen zorg ontvangen. Maar in de meeste gevallen krijgen patiënten al zorg bij het ziekenhuis of een andere zorginstantie.

Voor die patiënten krijgt de organisatie niets vergoed. Door zo goed mogelijk te meten wat het Wijkteam Acute Zorg doet, wordt de precieze inzet van het team zichtbaar en kan de  discussie over de financiering gevoerd worden.

Deel deze pagina