Verpleegkundig specialist neemt taken huisarts over

Huisartsenpraktijken worden niet alleen drukker, maar de zorgvragen worden ook ingewikkelder. Om de druk in de praktijk te verminderen, besloot Julius Gezondheidscentrum in Utrecht om een verpleegkundig specialist op te leiden.

Door de hulp van de verpleegkundig specialist zijn patiënten sneller aan de beurt. De verpleegkundig specialist doet ook zelfstandig visites en dat scheelt de huisarts veel tijd.

Verpleegkundige verzorgt wond patiënt
© VWS / PureBudget

Specialistische kennis

De verpleegkundig specialist bij Julius werkte eerst als wondverpleegkundige. Zijn kennis deelt hij met de huisartsen en assistentes. Zo worden patiënten minder snel doorverwezen naar het ziekenhuis. “We leiden de verpleegkundig specialist op andere gebieden op, waardoor hij breed inzetbaar is. Hij behandelt ook dermatologische en KNO-klachten en ondersteunt bij het bewegingsapparaat.”

Kennis van beide werelden

‘‘Verpleegkundigen hebben een goede medische achtergrond en klinische blik”, vindt huisarts Mariska van Eenige. “Ze zijn praktischer opgeleid dan artsen en pakken dingen snel op. Onze verpleegkundig specialist doet niet alles wat wij als huisarts doen, maar heeft wel de algemene blik die huisartsen hebben. Daarnaast heeft hij meer voeling met de wijk, waardoor hij beter kan overleggen met de thuiszorg. Het helpt enorm om beide werelden te kennen.’’

Duidelijk communiceren

In het begin was het wennen. Mariska: ‘‘Wij hebben een grote praktijk, met 10 huisartsen, 8 assistenten en in totaal 8 POH’ers. Omdat de verpleegkundig specialist voor iedereen nieuw was, hebben we steeds duidelijk gecommuniceerd welke taken de verpleegkundig specialist van wie kan overnemen.” 

Contactgegevens

Waar: Utrecht

Betrokken organisatie: Julius Gezondheidscentrum Utrecht

Deel deze pagina