Toekomstbestendige ziekenhuiszorg in regio Leiden

Hoe kunnen ziekenhuizen en zorgverzekeraars de ziekenhuiszorg in de regio toekomstbestendig organiseren? Overal in het land buigen mensen zich over deze vraag, maar in de regio Leiden zijn sinds augustus 2020 concrete afspraken gemaakt om de juiste zorg op de juiste plek te leveren.

Basiszorg verplaatsen

Artsen in een ziekenhuiskamer aan het werk
© Pexels / Anna Shvets

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Alrijne Ziekenhuis en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid hebben afspraken gemaakt om een deel van de basiszorg te verplaatsen van het LUMC naar Alrijne Ziekenhuis. Het LUMC krijgt zo ruimte zich te richten op hoogcomplexe patie╠łntenzorg, onderzoek en innovatie. Deze verplaatsing van de ziekenhuiszorg is in lijn met landelijke afspraken tussen de koepels van ziekenhuizen, zorgverzekeraars en het ministerie van VWS.

Regiofunctie

Met locaties in Leiden, Leiderdorp, Alphen aan den Rijn, Katwijk en Sassenheim heeft Alrijne een sterke regiofunctie. Door deze afspraken kan het ziekenhuis de locaties optimaal benutten en een bijdrage leveren aan toekomstbestendige zorg in de regio. Het LUMC kan zich als academische motor nog meer concentreren op de hoogcomplexe patie╠łntenzorg en het vergroten van regionaal preventieonderzoek.

Noodzakelijke verandering

Zorg en Zekerheid is blij met de samenwerking tussen de ziekenhuizen en de zorgverzekeraar. Om ziekenhuiszorg beschikbaar en betaalbaar te houden is een verandering nodig in de manier waarop de zorg georganiseerd wordt. De afspraken tussen de ziekenhuizen en de zorgverzekeraar sluiten aan bij deze noodzakelijke verandering. Eind 2018 maakte Zorg en Zekerheid, samen met Zilveren Kruis, soortgelijke afspraken met het Amsterdam UMC en Ziekenhuis Amstelland. Nu volgen het LUMC en het Alrijne Ziekenhuis. Zorg en Zekerheid zou graag zien dat het een landelijke trend wordt om de ziekenhuiszorg op deze manier toekomstbestendig te organiseren.

Samenwerking voldoet aan voorwaarden beleidsregel JZOJP van ACM

Zorg en Zekerheid heeft deze samenwerking mede vormgegeven aan de hand van de vijf voorwaarden die in de beleidsregel JZOJP van de ACM staan. Martijn Snoep, bestuursvoorzitter ACM: ÔÇśZorg en Zekerheid heeft bij de regionale samenwerking in Leiden de ACM beleidsregel Juiste Zorg op de Juiste Plek goed toegepast. Zij hebben hierbij oog voor de belangen van patie╠łnten. Deze casus laat opnieuw zien dat regionale samenwerking in het belang van patie╠łnten goed mogelijk is binnen de mededingingsregels.ÔÇś Het LUMC, het Alrijne Ziekenhuis en Zorg en Zekerheid blijven actief monitoren of de gestelde doelen in de praktijk worden behaald.

Meer informatie

JZOJP doen we samen

Stel je vraag aan de initiatiefnemer

Wil je meer weten over dit praktijkvoorbeeld? We brengen je graag in contact met de initiatiefnemer. Mail je contactverzoek via de knop hieronder en we sturen je binnen 2 werkdagen de contactgegevens door.

Mail je verzoek

Over dit initiatief

Waar: Zuid-Holland

Betrokken organisaties:


Deel deze pagina