Thuistest geeft snel uitsluitsel bij buikklachten

Patiënten die met chronische buikklachten bij de huisarts komen zijn vaak ongerust. Voor huisartsen is het lastig te beoordelen wat er aan de hand is. Met de Calprotectine-test kan de patiënt de ontlasting thuis testen op ernstige aandoeningen. De test laat in korte tijd zien of doorverwijzing naar het ziekenhuis nodig is. 

Patiënt met buikklachten in spreekkamer van huisarts
© Mura

Voorkomen van onnodige verwijzingen

Nu verwijst de huisarts patiënten vaak door naar het ziekenhuis voor een endoscopie of kijkoperatie. Dit is geen prettig onderzoek voor de patiënt. Daarbij komt dat er vaak wachtlijsten zijn. In de regio Ede hebben 25 huisartsen een proef gedaan met de thuistest. Alleen bij signalen van een ernstige aandoening wordt de patiënt nog doorverwezen naar het ziekenhuis. Het aantal (onnodige) verwijzingen daalde met meer dan de helft. 

Waardevolle aanvulling op diagnostiek

De deelnemende huisartsen vonden de thuistest een waardevolle aanvulling op hun eigen diagnostiek. De test hielp hen te beslissen over doorverwijzing. Ook zagen ze dat de test hielp om patiënten gerust te stellen. 

Blij met de thuistest

Patiënten gaven aan blij te zijn dat de test er is en dat zij niet naar het ziekenhuis hoefden. Sommige groepen patiënten, zoals laaggeletterden of kwetsbare ouderen, vonden het soms lastig om de test zelf uit te voeren. Zij hadden extra uitleg en begeleiding nodig. Dit is als aandachtspunt opgenomen in het implementatieplan voor de huisartsen en assistenten die de thuistest gaan inzetten.

Samenwerking

De proef met de Calprotectine-test is een initiatief van een huisarts in Renswoude, een Maag-Darm-Leverarts van Ziekenhuise Gelderse Vallei en Mura Zorgadvies. Het project werd mede gefinancierd door de Maag Lever Darm Stichting. 

Meer informatie

Kijk op Mura.nl

Contactgegevens

Meer weten? Neem contact op met de initiatiefnemer.
 

Waar: Dodewaard

Betrokken organisatie: Mura Zorgadvies

Deel deze pagina