Thuisconsult specialistische palliatieve zorg

In de laatste levensfase kunnen de huisarts en de wijkverpleging meestal goede zorg bieden. Toch kunnen er onverwachte problemen ontstaan, bijvoorbeeld door acute verslechtering van de situatie van de patiënt. De huisarts weet dan niet altijd hoe te handelen. Om ongewenste ziekenhuisopname te voorkomen, bieden LUMC en Alrijne ziekenhuis een specialistisch thuisconsult.

Stappenplan voor huisarts, wijkverpleging en patiënt

Oudere en jongere handen houden elkaar vast
© VWS / PureBudget

Bij een crisis bezoekt een kaderarts Palliatieve zorg of een verpleegkundig specialist van het LUMC of Alrijne de patiënt thuis. De consulent stelt een stappenplan op voor de huisarts, wijkverpleging, patiënt en naasten. De huisarts blijft hoofdbehandelaar en eindverantwoordelijk, en stemt samen met de consulent af wie welke interventies uitvoert. Wekelijks worden de casussen in het multidisciplinair overleg van het ziekenhuis besproken. Het ziekenhuis koppelt eventuele adviezen terug aan de huisarts.

Crisissituaties voorkomen

Het thuisconsult helpt om crisissituaties en ongewenste ziekenhuisopnames in de palliatieve fase te voorkomen. Daarnaast vermindert het onnodig lijden van patiënten en stimuleert het de samenwerking tussen huisarts, wijkverpleging en palliatief specialistische zorgverleners. Zowel patiënt en naasten als de huisarts en de consulenten palliatieve zorg zijn zeer tevreden over het thuisconsult. Deze werkwijze draagt bij aan sterven op de plek van voorkeur met kwalitatief goede palliatieve zorg.

JZOJP doen we samen
Stel je vraag aan de initiatiefnemer

Wil je meer weten over dit praktijkvoorbeeld? We brengen je graag in contact met de initiatiefnemer. Mail je contactverzoek via de knop hieronder en we sturen je binnen 2 werkdagen de contactgegevens door.

Mail je verzoek

Over dit initiatief

Waar: Zuid-Holland Noord

Betrokken organisaties:

Deel deze pagina