Slimme triagemethode voorkomt operaties bij ernstige rugklachten

Met het samenwerkingsverband Rugop werken Neurochirurgie MST en Stichting Rugpoli samen om mensen met (ernstige) rugklachten zo snel en doelmatig mogelijk te behandelen. Binnen het samenwerkingsverband wordt gewerkt met een triage methode die de waarschijnlijkheid kan voorspellen of klachten verbeteren zonder een chirurgische ingreep.

Dokter laat een voorbeeld rugwervel zien aan patiënt
© VWS

Drukte bij chirurgie

De neurochirurgen van het Medisch Spectrum Twente zagen op hun poli’s veel patiënten die (nog) niet in aanmerking kwamen voor een chirurgische ingreep. Chirurgen waren veel tijd kwijt zonder dat het zorgde voor een zorgmeerwaarde. Tegelijkertijd ontstonden er lange wachtlijsten voor patiënten die wel een ingreep nodig hadden.

Geen wachttijd bij Rugpoli

Met behulp van een triage methode kan er voorspeld worden of klachten verbeteren met een conservatieve behandeling bij de Rugpoli. De patiënt kan na een positieve diagnose terecht bij de Rugpoli. Hier zijn geen wachttijden en werken meerdere specialismen samen op één locatie. Hierdoor kan snel overlegd worden, waardoor de patiënt direct door de juiste specialist wordt geholpen. Zo nodig wordt een MRI gemaakt en wordt een traject voor pijnbestrijding ingezet. Een combinatie van conservatieve behandeling en pijnbestrijdingstechnieken levert vaak goed resultaat op.

Minder onnodige kosten

Uit wetenschappelijk onderzoek van Rugpoli blijkt dat bij veel patiënten met een hernia conservatieve behandeling afdoende is. Hierdoor worden alleen patiënten geopereerd waar echt geen conservatieve behandelopties meer zijn. Zo leidt de samenwerking tussen MST en Stichting Rugpoli tot minder onnodige kosten, kortere wachttijden en tevreden patiënten. De neurochirurgen hebben de wens uitgesproken dat zij bij voorkeur alleen patiënten opereren, nadat ze door Rugpoli gediagnosticeerd of behandeld zijn.

Deel deze pagina