Psychosociale klachten verhelpen in de huisartsenpraktijk

In achterstandswijken zien huisartsen veel patiënten met complexe problemen. Door de aanpak 'Krachtige Basiszorg' kunnen zij deze patiënten meer tijd en aandacht geven.

Krachtige basiszorg is een integrale wijkaanpak waarbij breder wordt gekeken naar klachten. Met behulp van het 4D-model is er aandacht voor het lichamelijk, geestelijk, sociaal en maatschappelijk welzijn van mensen.

Huisarts en vrouw schudden de hand
© VWS / PureBudget

Inzet van mini-teams

Deelnemende huisartsen krijgen een vrij te besteden opslag op het basistarief. De opslag is onderdeel van de wijkaanpak en kan ingezet worden om de huisartsenpraktijk anders te organiseren. In Amsterdam is de huisartsenpraktijk gaan werken met mini-teams. De teams bestaan uit een huisarts, praktijkondersteuner en assistente. Elk team buigt zich over een specifieke doelgroep en heeft zijn eigen netwerk en overlegstructuur. Door klachten te bundelen, krijgen de teams meer expertise en is er altijd de juiste kennis in de praktijk.

Meer tevredenheid

Krachtige basiszorg voorkomt niet alleen medicalisering, het zorgt er ook voor dat mensen zich beter geholpen voelen. Iemand die niet ziek is, maar wel klachten ervaart, wordt nu geholpen door het SOLK-team (Somatisch Onverklaarbare Lichamelijke Klachten-team). Dit team bepaalt hoe iemand met onverklaarbare klachten het beste begeleid kan worden.

Nauwere samenwerking

Ook werkt de huisarts nauwer samen met sociaal werkers. Er is nu een warme, persoonlijke overdracht. Voorheen volgden patiënten niet altijd de doorverwijzing op, uit angst of schaamte. Nu worden zij door de zorgverlener persoonlijk naar de juiste plek begeleid.

Contactgegevens

Waar: Amsterdam

Betrokken organisaties:

Meer informatie

Krachtige Basiszorg werd in de Utrechtse wijk Overvecht ontwikkeld. Vanwege het succes besloten Zilveren Kruis en CZ deze methodiek ook in andere achterstandswijken in te zetten.

Deel deze pagina