Patiënt staat centraal in toekomstbestendige huisartsenzorg

Een huisartsenpraktijk waarin patiƫnten regie hebben over hun zorg en waar de huisarts kijkt naar meer dan alleen fysieke klachten. Vanuit deze basis werken PlusPraktijken in Oostelijk Zuid-Limburg aan betere kwaliteit van zorg en kostenbesparing op regionaal niveau.

Patiënt bij de huisarts
© Eric Maas

Positieve Gezondheid

In een PlusPraktijk staat Positieve Gezondheid voorop. In die visie ligt het accent niet op ziekte, maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. De huisartsen van PlusPraktijken werken nauw samen met andere professionals in de wijk. Ook bieden zij preventieve programmaā€™s om langer gezond te blijven.

Leren van elkaar

De 15 praktijken experimenteren met nieuwe werkwijzen en leren van elkaar door ervaringen uit te wisselen tijdens netwerkbijeenkomsten. Praktijken vergelijken ook de resultaten van hun interventies: hoe kan het bijvoorbeeld dat praktijk A minder patiƫnten onder behandeling heeft bij de uroloog dan praktijk B?

Vrijheid binnen kaders

De aangesloten huisartsen werken met een aantal vaste randvoorwaarden. Tegelijk krijgen zij wel de vrijheid om zelf in te vullen hoe zij hun doelen behalen. Ook zijn ze vrij om verschillende vormen van ondersteuning in te zetten.

Tip: laat huisartsen zelf met ideeƫn komen

In de beginfase van PlusPraktijken werden plannen soms van bovenaf opgelegd. Dat werkte niet. Daarom laten PlusPraktijken de huisartsen nu zelf met ideeƫn voor nieuwe projecten komen. Bij alle bestuurlijke overleggen zitten bovendien afgevaardigden van de praktijken aan tafel.

Meer informatie

Kijk op PlusPraktijken.nl.

Meer weten over de positieve gezondheidsbenadering? Bekijk de themapagina over positieve gezondheid op loketgezondleven.nl. Hier vind je factsheets, materialen, tips en meer.

Contactgegevens

Meer weten? Neem contact op met de initiatiefnemer.

Waar: Oostelijk Zuid-Limburg

Betrokken organisaties:

Deel deze pagina